Britanski intelektualci za bojkot Izraela

Među potpisnicima je i nekoliko profesora sa uglednih univerziteta Oxford i Cambridge (Anadolija)

Više od 300 intelektualaca iz Velike Britanije pozvalo je na bojkot Izraela zbog, kako su naveli, ilegalne okupacije palestinske teritorije, kršenja ljudskih prava i sloboda.

Britanski list The Guardian je u današnjem izdanju objavio oglas “Privrženost britanskih intelektualaca pravima Palestinaca“ koji potpisuju 343 intelektualca nastanjena i zaposlena u cijeloj Velikoj Britaniji.

Među potpisnicima je i nekoliko profesora sa uglednih univerziteta Oxford i Cambridge, piše Anadolija.

“Kao intelektualci i univerzitetski profesori Velike Britanije smo krajnje zabrinuti i uznemireni izraelskom okupacijom palestinske zemlje i neprihvatljivih izraelskih kršenja osnovnih ljudskih prava palestinskog naroda“, navodi se u tekstu.

Širenje tenzija

Intelektualci poručuju da neće sarađivati sa izraelskim institutima i obrazovnim institucijama, niti učestvovati na bilo kakvim konferencijama ili panelima koje organizira, finansira ili sponzorira Izrael ili neki izraelski institut.

“Pri svom stavu ćemo ostati sve dok Izrael ne počne da poštuje međunarodne pravne norme i civilizacijske vrijednosti. Pozivamo sve ostale intelektualce Velike Britanije da nam se pridruže u ovom bojkotu“, navodi se u poruci intelektualaca.

Više od mjesec dana ponovo se šire tenzije između Izraelaca i Palestinaca u Pojasu Gaze, Zapadnoj Obali i Istočnom Jerusalemu.

Palestinci optužuju Izrael da pokušava preuzeti administrativnu kontrolu nad džamijom Al-Aksom, dok Izrael tvrdi da palestinska omladina zloupotrebljava ovo za izazivanje nereda u regiji.

Napadi nožem, pucnjave i protesti postali su dio svakodnevnice od 1. oktobra.

Najmanje 58 Palestinaca i osam Izraelaca je poginulo od početka mjeseca.

Izvor: Agencije