Žrtve u sukobu policije i ISIL-a u Turskoj

Policija je ušla u nekoliko kuća u gradskoj četvrti gdje su se utaborili pripadnici ISIL-a (Anadolija)

Najmanje sedam pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant i dva policajca ubijena su u pucnjavi u središtu Diyarbakira, većinskog kurdskog središta na jugoistoku Turske, saopćile su službe sigurnosti.

Policija je ušla u nekoliko kuća u jednoj gradskoj četvrti gdje su se utaborili pripadnici ISIL-a, koji su otvorili vatru, izazvavši odgovor snaga reda, rečeno je iz istog izvora, prenosi Hina.

Snažna razmjena paljbe nastavljena je tokom jutra u istoj četvrti, gdje policija sumnjiči da su se utaborili neki drugi pripadnici ISIL-a.

Aktivirani eksploziv

Dva policajca izgubila su život kad su borci ISIL-a daljinski aktivirali eksplozivne naprave postavljene oko dvije kuće koje je opkolila policija, istaknula je novinska agencija Anadolija.

Zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus je kazao novinarima da je sedam boraca ISIL-a ubijeno u operaciji snaga sigurnosti, dok je 12 uhapšeno.

On je dodao da je pet drugih policajaca ranjeno tokom racije, bez davanja dodatnih informacija, prenosi AP.

Turske vlasti smatraju ISIL “glavnim osumnjičenim” za dvostruki samoubilački napad koji je stajao života 102 osobe 10. oktobra ispred željezničke stanice u Ankari.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO