Uskoro sastanak o okončanju rata u Siriji

John Kirby je rekao da će razgovori sa Iranom biti neophodni (AP)

Nastavak razgovora o okončanju sukoba u Siriji mogao bi da se odigra krajem sedmice, saopćio je danas glasnogovornik State Departmenta, dodajući da će Iran na kraju morati da bude uključen u pregovore o političkoj tranziciji u Siriji.

“U nekom trenutku, znamo da će biti neophodni razgovori sa Iranom o okončanju političke tranzicije u Siriji”, rekao je novinarima glasnogovornik John Kirby.

On je to izjavio nakon razgovora u Beču američkog državnog sekretara Johna Kerrya sa kolegama iz Rusije, Saudijske Arabije i Turske o političkom rješenju sirijske krize, prenosi Reuters.

Uključivanje regionalnih sila

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i Kerry razgovarali su o mogućnosti uključivanja svih glavnih regionalnih sila u pronalaženju rješenja za Siriju, saopćilo je rusko ministarstvo inostranih poslova.

I zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Genadij Gatilov je nagovijestio da bi ministarski sastanak o rješenju za Siriju mogao da bude održan krajem ove sedmice.

Gatilov je odgovorio pozitivno na pitanje izvještača agencija Tass o mogućnosti skorog, drugog sastanka ministara inostranih poslova Rusije, SAD, Turske i Saudijske Arabije.

“To je moguće, krajem sedmice. O mogućim učesnicima se raspravlja”, naveo je Gatilov.

Izvor: Agencije


Povezane

Sirijski predsjednik razgovarao sa ruskim liderom Putinom o zajedničkoj vojnoj kampanji protiv pobunjenika u Siriji.

Published On 21 Oct 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO