Spor zbog postavljanja kamera u Al-Aksi

Izrael tvrdi da je Al-Waqf djelovao preuranjeno kada je riječ o instalacijama kamera (Arhiva)

Muslimanski vjerski zvaničnici u okupiranom Istočnom Jerusalemu navode kako ih je izraelska policija spriječila da postave sigurnosne kamere u kompleks džamije Al-Aksa, uprkos novom dogovoru o postavljanju opreme za nadgledanje na toj lokaciji.

Američki državni sekretar John Kerry tokom vikenda je objavio dogovor između Izraela i Jordana, koji upravlja kompleksom, da se postave sigurnosne kamere na lokaciji koja je u centru višesedmičnih nemira.

Azzam Khatib, direktor islamske zajednice Al-Waqf, kazao je u ponedjeljak da je izraelska policija spriječila radnike da postave kamere na ulazu u kompleks.

Izrael tvrdi da je Al-Waqf djelovao preuranjeno kada je riječ o instalacijama kamera.

Glasnogovornica policije, Luba Samri, kazala je za The Times of Israel kako se „o problemu još raspravlja na diplomatskom nivou“.

„Kada se dođe do konačne odluke, ona će biti provedena sa odobrenjem i koordinacijom svih uključenih strana“, navela je.

Izraelski premijer, Benjamin Netanyahu, izjavio je kako je plan dočekao sa dobrodošlicom jer će „kamere dokazati da Izrael ne radi ništa pogrešno na toj lokaciji“.

„Konačni dogovori za način rada i lokacije kamera na Brdu hrama [kompleks džamije Al-Aksa], koje su dogovorene između Izraela, Jordana i Sjedinjenih Američkih Država, trebaju biti koordinirani profesionalnim elementima“, navodi se u saopćenju iz Netanyahuovog ureda.

„Američki državni sekretar, John Kerry, kazao je u subotu na konferenciji za medije sa ministrom vanjskih poslova Jordana: ‘Očekujem da se jordanski i izraelski tehnički timovi uskoro susretnu i razgovaraju o provođenju ove ideje’. Kamere će biti postavljene u skladu sa dogovorima između strana. Izrael je već iskazao spremnost za početak procesa čim je to prije moguće.“

„Nova zamka“

Hayel Dawoud, jordanski ministar za vjerska pitanja izjavio je: „Izrael je ušao u ulogu jordanskog Ministarstva islamskih poslova [kada je riječ o upravljanju lokacijom] kada je spriječio zvaničnike jerusalemskog Waqfa da postave sigurnosne kamere unutar džamije Al-Aksa. Al-Aksa je pod hašemitskom [jordanskom] upravom, a Izrael nema prava intervenirati kada je riječ o poslovima Waqfa i Al-Akse.“

U subotu je Kerry, nakon susreta sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom i jordanskim kraljem Abdullahom II u Ammanu, rekao kako je Izrael prihvatio „odličan prijedlog“ kralja za stalno praćenje Al-Akse. No, palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki za ovo je kazao kako je riječ o „novoj zamci“.

On je u nedjelju za radio Glas Palestine izjavio kako Izrael planira koristiti takve snimke kako bi hapsio muslimanske vjernike za koje vjeruje da „potiču“ mržnju protiv njega.

Saeb Erekat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), navodi kako je Abbas kazao Kerryju „da treba pogledati korijene problema – a to je neprestana okupacija“.

Ubijeni Palestinac

Kompleks džamije Al-Aksa, koji je svet i muslimanima i Jevrejima, polazna je tačka posljednjeg talasa nasilja u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama.

Incidenti između Palestinaca i Izraelaca skoro su svakodnevni od početka mjeseca, a uzrokovani su palestinskim strahovima zbog povećanog prisustva tvrdolinijaških jevrejskih grupa u kompleksu džamije Al-Aksa.

Uprkos izjavama Netanyahua da će se zadržati trenutni status quo, Palestinci se brinu da bi posjete bile prvi korak eventualnog plana da se kompleks podijeli na muslimanske i jevrejske dijelove.

Napadi nožem, pucnjave i protesti postali su dio svakodnevnice od 1. oktobra.

Najmanje 58 Palestinaca i osam Izraelaca je poginulo od početka mjeseca.

U ponedjeljak na okupiranoj Zapadnoj obali, izraelske snage sigurnosti su iz vatrenog oružja teško ranije Palestinca nakon što je on, navodno, pokušao zbosti izraelskog graničnog policajca.

Ranije u ponedjeljak, 20-godišnji Palestinac je ubijen iz vatrenog oružja izraelskih snaga sigurnosti na okupiranoj Zapadnoj obali. Izrael navodi da je navodni napadač teško ranio 19-godišnjeg vojnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije