Euroskeptici ponovo na vlasti u Poljskoj

Pravo i pravdu osnovala su 2001. godine braća Kaczynski (EPA)

Poljaci su u nedjelju glasali za promjene dovođenjem na vlast katoličkih konzervativnih euroskeptika, koji su iskoristili val populističkih obećanja i strah od masovnog dolaska izbjeglica sa Bliskog istoka, uz opasnost da stvore napetosti u odnosima s Evropskom unijom, Berlinom i Moskvom.

Stranka Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog dobila je apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima sa 38 posto glasova, ili 238 mjesta od 460, prema projekcijama tri TV stanice objavljenima u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Upozoravanja protivnika Kaczynskog i njegove stranke, koji su podsjećali na razdoblje 2005-07, kada je bio na vlasti, obilježeno teškim odnosima s Briselom, Njemačkom i Rusijom, kao i socijalnom napetošću i kontroverznom “dekomunizacijom”, nisu imala očekivani efekat, prenosi agencija AFP.

Treće mjesto za rokera

Pobjednici, koji su u kampanji naglašavali da su za “pozitivne promjene”, dali su brojna obećanja, poput smanjenja poreza i životne dobi odlaska u penziju te znatno povećanje porodičnih naknada, javlja Hina.

Televizijska predviđanja službeno će biti potvrđena tek u utorak navečer, jer margina greške iznosi dva posto, što još može utjecati na konačan rezultat, ali ne i oduzeti pobjedu PiS-u.

Prema istim predviđanjima, liberali centra Građanske platforme dosadašnje premijerke Ewe Kopacz, koja je preuzela tu dužnost pošto je njen prethodnik Donald Tusk prošle godine izabran za predsjednika Evropskog vijeća, dobili su 23,4 posto glasova, ili 135 mjesta.

Građanska platforma je bila glavna stranka vladajuće koalicije u posljednjih osam godina.

Protestni pokret, koji vodi roker Pawel Kukiz, zauzeo je treće mjesto sa 44 mandata, ispred stranke Nowoczesna neoliberala Ryszarda Petrua (24) i seljačke stranke PSL, dosadašnjeg saveznika vladajućih liberala (18).

Ljevica, koju su zastupale dvije suparničke stranke, eliminirana je prvi put nakon pada komunističkog režima 1989. godine iz budućeg saziva parlamenta, jer nije dosegla izborni prag.

Odaziv birača dosegao je 51,6 posto.

Nepovjerenje u Evropu

Pravo i pravdu osnovala su 2001. godine braća Kaczynski, blizanci Lech i Jaroslaw, koji su poslije bili izabrani za poljskog predsjednika i premijera.

Lech Kaczynski je poginuo u avionesreći kod Smolenska 2010. godine, a Jaroslaw Kaczynski je sada predsjednik stranke.

Gorljivi konzervativac Kaczynski istaknuo je manje borbenu političarku Beatu Szydlo za stranačku kandidatkinju za premijerku.

Iako je ublažio antievropsku retoriku, njegovo duboko nepovjerenje u evropske sile, posebno u Njemačku, nije se promijenilo i analitičari misle da će nastaviti vući konce iz pozadine.

Izvor: Agencije


Povezane

Poljsko tužilaštvo optužilo ruske kontrolore leta da su i oni odgovorni za pad aviona prije pet godina kada su poginuli poljski predsjednik i visoka državna delegacija.

27 Mar 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO