EK nudi Grčkoj milione eura za izbjeglice

Evropska unija ponudila plaćanje troškova smještaja novih 20 hiljada izbjeglica (AP)

Evropska komisija nudi Grčkoj dodatnih 5,9 miliona eura pomoći kako bi se lakše nosila sa velikim brojem izbjeglica koje stižu na njena ostrva, javile su agencije.

Tim sredstvima će se pokriti troškovi za prevoz najmanje 60 hiljada ljudi koji imaju pravo da traže azil na grčkom kopnu tokom četiri mjeseca, stoji u saopćenju EK.

Ta je pomoć “isključivo namijenjena za osobe koje su pravilno pregledane i evidentirane na ostrvima te su im uzeti otisci prstiju”, dodaje se.

Istovremeno je Grčka objavila da je Evropska unija ponudila plaćanje troškova smještaja novih 20 hiljada izbjeglica u privremenim kampovima. 

Grčka, kroz koju je ove godine već prošlo više od pola miliona izbjeglica, nedvosmisleno je objasnila da je spremnost da omogući smještaj novim pridošlicama isključivo zavisi o finansijskoj pomoći EU, odnosno garanciji da će osobe kojima se osigura privremeni smještaj poslije biti premještene izvan Grčke.

“Od partnera  smo uspjeli izvući da to finansira EU, što dosad nije bio slučaj. Uspostava kampova zavisit će o finansiranju”, rekao je grčki ministar za migracije Ioannis Mouzalas za radio Skai.

Moguća brza uspostava centara

Na pitanje je li moguće da se ti centri uspostave do kraja ove godine, rekao je:  “Ako bude novaca, moguće je, ako novaca ne bude, neće biti”.

Na novih 20 hiljada izbjeglica pridodaje se 30 hiljada, za koliko se Grčka već prije obvezala da osigura smještaj.

“Nama sad već treba 100 miliona eura za identifikaciju i premještaj na ostrvima”, izjavio je za Reuters neimenovani izvor iz grčke vlade, dodavši da je Grčka posljednjih godina potrošila 1,5 milijardi eura na prihvatne centre i osoblje potrebno za brigu o izbjeglicama.

Grčka tvrdi da bi najdjelotvornije rješenje krize bilo preseljenje izbjeglica direktno iz kampova u Turskoj u zemlje članice EU, što bi uveliko olakšalo krizu uzrokovanu njihovim tranzitom.

Izvor: Agencije