Taiz pod opsadom jemenskih pobunjenika

Snage jemenske vojske pokrenule su ofanzivu kako bi razbile opsadu grada Taiza u centralnom Jemenu. Teška humanitarna situacija učinila je da stanovništvo opkoljenog grada sve manje vjeruje u moguće mirovno rješenje sukoba.

Borbe su se ponovno rasplamsale u Taizu. Najveći dio grada pod kontrolom je boraca Narodnog otpora i snaga lojalnih predsjedniku Abd Rabbuhu Mansouru Hadiju, dok pobunjenici pokreta Husi i njihovi saveznici drže položaje oko grada.

Više pokušaja njegove deblokade je propalo, a pobunjenici dopremaju nove snage i učvršćuju svoje položaje.

“Kažemo Husima i Salehovim ubicama da se Taiz neće predati. Svo stanovništvo grada nastavlja pružati otpor koji oni neće uspjeti slomiti”, kaže jedan borac Narodnog otpora.

Humanitarna pomoć

UN-ov specijalni predstavnik najavljuje skore pregovore sukobljenih strana koji bi trebali okončati rat u Jemenu. U međuvremenu, stanovništvo opkoljenog grada sve teže živi. Dopremanje humanitarne pomoći je zaustavljeno, a sve više je onih koji se odlučuju da napuste grad.

Život u surovom okruženju doprinio je da stanovnici Taiza sa sumnjom gledaju na moguće mirovne pregovore.

“Zemlja je u cijelosti uništena. Sa kim da pregovaramo? Tim ljudima mora biti suđeno. Svi koji su okrvavili ruke moraju biti kažnjeni”, smatra stanovnik Taiza.

“Napadi se izvode svakodnevno. Glavna meta su civilna područja. Ne prihvaćamo pregovore. Vlada mora prvo doći u Taiz da vidi kakva je ovdje situacija. Nakon toga mogu pregovarati u ime njegovih stanovnika”, kategoričan je drugi stanovnik jemenskog grada.

Mirovno rješenje

“Pristankom na pregovore Husi odugovlače kako bi obnovili snage. Ubijanje Jemenaca će se nastaviti. Stalno nas lažu, pregovaraju već 12 mjeseci i šta smo dobili?”, pita se sagovornik Al Jazeere.

Šanse za mirovno rješenje rata u Jemenu se smanjuju. Snage pokreta Husi i vojnika lojalnih bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu odbijaju se povući sa zauzetih područja, što jemenska vlada vidi kao preduvjet za početak pregovora.

“U opkoljenom gradu nedostaje svega. Zalihe vode, hrane, plina i goriva su potrošene. Dok traje opsada grada, ne postoje znakovi da bi stanovništvu Taiza uskoro mogla biti dopremljena neophodna pomoć”, izvještava Hamdi Bukkari, reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada