Palestinski ministar: Nadzor Al-Akse je zamka

Već tri sedmice traju sukobi zbog ugrožavanja statusa quo na svetom mjestu (EPA)

Palestinski dužnosnici oprezno su u nedjelju reagirali na ono što je američki državni sekretar John Kerry nazvao “izvrsnim prijedlogom” Jordana za smirivanje izraelsko-palestinskog nasilja, uvođenje stalnog videonadzora na poddručje oko džamije Al-Aksa u Jerusalemu.

“To je nova zamka”, rekao je ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki za radio Glas Palestine, optuživši Izrael da bi se tim snimkama koristio za progon muslimanskih vjernika koje optužuje za poticanje nasilja.

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat je također hladno reagirao na takvu mjeru, izjavivši da Izrael želi samo pratiti i hapsiti Palestince.

Nastavlja se nasilje

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je danas da Izrael ima interes da se 24 sata nadgleda osjetljivo sveto mjesto u Jerusalemu.

Netanyahu je rekao da će kamere omogućiti Izraelu da “pobije tvrdnju” da mijenja dugotrajni status quo, na osnovu koga je Jevrejima dozvoljeno da posjećuju to mjesto, ali ne i da se tamo mole.

U nedjelju je  nasilje nastavljeno na okupiranoj Zapadnoj obali, kada je jedan Palestinac napao Izraelca nožem i ranio ga. Napadač je pobjegao sa poprišta napada, saopćila je izraelska policija.

Izraelac je napadnut nakon što je zaustavio automobil, koji su Palestinci kamenovali i izašao iz njega.

Najmanje 52 Palestinca ubijena su tokom protesta na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze od 1. oktobra, dok su Palestinci ranili ili ubili devetericu Izraelaca.

Status quo

Kerry, koji se u subotu u Ammanu sastao s jordanskim kraljem Abdullahom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, rekao je da je Izrael zajamčio kako neće mijenjati status quo al-Akse, koju i muslimani i Jevreji smatraju svetim mjestom.

Izrael i Jordan složili su se oko mjera na mjestu koje Jevreji zovu Brdo hrama jer su se navodno nekada tamo nalazili jevrejski hramovi, a muslimani Uzvišeno utočište.

Tamo se danas nalazi džamija al-Aksa, treća po važnosti u islamu.

Izrael je u potpunosti saglasan da se treba “u potpunosti poštivati posebna uloga” Jordana kao čuvara svetih mjesta, po dogovoru iz 1967, rekao je Kerry.

Kerry je pojasnio da mjere uključuju 24-satni videonadzor te je naglasio da je Izrael obećao očuvati pravila za molitve na tom mjestu.

Palestinski predsjednik Abbas od američkog državnog sekretara zatražio je da se angažira na ponovnoj uspostavi “statusa quo” na Platou džamija u Jerusalemu, što Izrael, po njegovom mišljenju više ne poštuje.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada