Assad sa ruskim parlamentarcima u Damasku

Bashar al-Assad je kazao da će nastavak ruske podrške biti neophodan (EPA)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad u Damasku je primio delegaciju ruskih parlamentaraca i tom prilikom izrazio spremnost da se u Siriji održe vanredni parlamentarni izbori, kazali su ruski parlamentarci.

“Assad je izrazio spremnost organiziranja vanrednih općih izbora ukoliko to narod bude tražio, a na izborima bi učešće mogli uzeti predstavnici svih grupa koje žele uspostavu mira i sigurnosti u zemlji i također je izrazio da je i on spreman da učestvuje na izborima, ponovo ako to narod bude htio”, kazao je za ruske medije zastupnik ruskog parlamenta iz reda Komunističke partije Aleksandar Jušenko, prenosi Anadolija.

Assad je posljednje izbore održao u jeku rata u junu 2014. godine, kada je na područjima na kojima su izbori održani osvojio uvjerljivu pobjedu te je izabran na novi sedmogodišnji mandat.

Međunarodna zajednica je osudila tako održane izbore.

Nakon što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov jučer kazao da je Rusija spremna dati podršku Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA) u borbi protiv ISIL-a, FSA je to odbila, ukazavši također, na ironiju pozivanja na prijevremene izbore u vrijeme kada su milioni Sirijaca izbjegli zbog rata.

Slobodna sirijska vojska je poručila Rusiji da ih predstane bombardirati.

Saradnja Rusije i Sirije

Jušenko je kazao da se Assad ruskoj delegaciji zahvalio za podršku Moskve i pozvao ruske kompanije na saradnju sa Damaskom.

Assad je također kazao da će nastavak ruske podrške biti neophodan i u daljem procesu obnove Sirije.

Ruski mediji su ranije saopćili da je delegacija zastupnika ruskog parlamenta 23. oktobra otputovala u posjetu Damasku.

Sirijski predsjednik Assad 20. oktobra je posjetio Moskvu i sastao se s ruskim predsjednikom Putinom.

To je bilo Assadovo prvo putovanje van države od 2011. godine.

Tokom susreta, dva lidera su razgovarali o zajedničkoj vojnoj kampanji protiv pobunjenika u Siriji.

Rusija je 20. septembra pokrenula kampanju zračnih udara u Siriji, čija su meta položaji pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Izvor: Agencije


Povezane

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Moskvi je dočekao sirijskog lidera Bashara al-Assada.Vjeruje se da je ovo prvi Assadov odlazak iz zemlje od 2011. godine, kada su počeli sukobi u njegovoj zemlji.

Published On 21 Oct 2015

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad boravio je u nenajavljenoj posjeti Moskvi, gdje ga je dočekao ruski kolega i jedan od njegovih najvažnijih saveznika, Vladimir Putin. Ovo je Assadov prvi odlazak van države od 2011. godine. Iz Moskve se javlja Rory Challands.

Published On 21 Oct 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO