Argentina: Historijski drugi krug izbora

U Argentini će prvi put u historiji biti održan drugi krug izbora, predviđen za 22. novembar, nakon što nijedan od kandidata nije osvojio potreban broj glasova, javile su agencije, pozivajući se na do sada obrađeni izborni materijal.

Prema rezultatima objavljenim na stranici vodećeg argentinskog lista La Nacion, na osnovu 95,99 posto prebrojanih glasova, kandidat vladajuće Partije socijalne pravde (Partido Justicialista) i vladajuće koalicije Front za pobjedu i guverner provincije Buenos Airesa Danijel Scioli osvojio je 36,72 posto glasova, dok je opozicioni kandidat, gradonačelnik Buenos Airesa, iz konzervativne stranke Posvećenost promjeni (Compromiso para el Cambio) Mauricio Macri, dobio iznenađujućih 34,46 posto glasova birača.

Na trećem mestu je nekadašnji generalni sekretar vlade, a sada njen kritičar i kandidat opozicionog Fronta za reforme (Frente Renovador) Sergio Massa, sa 21,32 posto glasova birača.

Kraj jedne političke dinastije

Za pobjedu u nedjelju održanom prvom krugu kandidati su trebali osvojiti više od 45 posto glasova, ili 40 posto, ali da razlika u glasovima od drugog kandidata bude najmanje 10 posto.

U Argentini je nastupio kraj jedne političke dinastije.

Predsjednica Christina Kirchner povlači se nakon osam godina, a njen preminuli muž Nestor prije toga je bio na vlasti četiri godine.

Pristalice tvrde da su Kirchnerovi vratili ljudska prava u Argentinu i sačuvali je od ekonomske propasti.

Patagonija je vjetrovita regija na krajnjem jugu Argentine bogata mineralima.

Tu su se Nestor i njegova supruga Christina obogatili.

Kupovali su nekretnine, poput luksuznih hotela, u planinskom odmaralištu Kalafate.

Transakcije su sada pod lupom istražitelja.

Nezavršeni građevinski projekti

“Ako se istraga obavi na odgovarajući način, sigurna sam da će predsjednica završiti na optuženičkoj klupi. Međutim, sudije su korumpirane i ovaj predmet nikada neće dobiti sudski epilog”, kazala je Margarita Stolbizer, predsjednička kandidatkinja opozicije.

Iako pristalice pohvalno govore o njihovim uspjesima, tužilaštvo istražuje način na koji su se Kirchnerovi obogatili do neslućenih razmjera.

Ured za borbu protiv korupcije tvrdi da postoje osnove za sumnju.

“Nezakonito stečena imovina, ili rezultat uspješnog poslovanja? Mnogi postavljaju pitanja o ovom luksuznom hotelu u vlasništvu porodica Kirchner. Na odgovore će morati sačekati, vjerovatno tek kada predsjednica odluči progovoriti, možda godinama nakon što odstupi sa pozicije”, izvijestio je reporter Al Jazeere Daniel Schweimler.

Protivnici kritiziraju nezavršene građevinske projekte u rodnom gradu Nestora Kirchnera, Rio Gallegosu.

Vlada je ugovor za gradnju dodijelila dugogodišnjem kućnom prijatelju Lazaru Baezu, koji je pod istragom za pranje novca i neplaćanje poreza.

“Preuzeli su kontrolu nad državom kako bi ispunili svoje lične snove – da razviju i jačaju vlastite strukture vlasti u sjeni i da se obogate kako bi nastavili s istom politikom”, istakao je kandidat opozicije Eduardo Costa.

Sudski epilog

Krivične prijave podnesene protiv predsjednice nisu imale sudski epilog, iako je nekoliko ministara u vladama Nestora i Christine Kirchner optuženo za korupciju, uključujući bivšeg ministra finansija i ministara transporta.

Protiv potpredsjednika Abada Boudoua vodi se istraga zbog primanja mita.

U Vladi tvrde da su optužbe politički motivirane i da ih poturaju kritičari iz opozicijskih medija.

“Opozicija nikada nije imala svoje ideje. Nikada narodu nisu obrazložili šta planiraju s pokrajinama, gradovima ili zemljom. Samo znaju blatiti projekte porodice Kirchner”, zaključio je Vladin zvaničnik Mauricio Gomez Bull.

Međunarodni posmatrači tvrde da Argentina ima ozbiljnih problema s korupcijom, a sve strane optužuju svoje političke protivnike za malverzacije.

Istrage su spore, odgovorni rijetko odgovaraju, a istina gotovo nikada ne izađe na vidjelo.

Izvor: Al Jazeera