Bez letova između Ukrajine i Rusije

Ruski ministar prometa Maksim Sokolov rekao je novinarima da će se njegova zemlja nastaviti zalagati da se zabrana ukine (EPA)

Letovi između Ukrajine i Rusije bit će zabranjeni od ovog vikenda nadalje, uprkos naporima ruskih dužnosnika, rekao je ukrajinski ministar za infrastrukturu.

 “Od 25. oktobra neće biti zračnog prometa s ruskim gradovima”, rekao je Andrej Pivovarski novinarima, obvjavila je ruska novinska agencija TASS.

Ruski i ukrajinski dužnosnici susreli su se u petak u Briselu jer je ruska strana pokušavala do zadnjeg trenutka spriječiti ukrajinske planove o ukidanju letova između dvije zemlje.

Ruski ministar prometa Maksim Sokolov rekao je novinarima da će se njegova zemlja nastaviti zalagati da se zabrana ukine.

Kompenzacija za gubitak

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je nedavno izjavio da će Ukrajina od Moskve tražiti hiljadu milijardi dolara kompenzacije za gubitak Krima i za regiju Donbas.

Ukrajina je, također, ponudila Rusiji da do 29. oktobra pristane na sporazum o restrukturiranju ukrajinskog duga u visini od tri milijarde dolara ili će se, u suprotnom, Moskva suočiti sa tužbom.

Ukrajina je u obavezi da, prema dogovorenim uvjetima sa specijalnim komitetom kreditora, euroobveznice zamjeni novim vrijednosnim papirima.

Rusija je nedavno počela sa isporukom gasa Ukrajini.

Ukrajinska kompanija Naftogas treba u ratam prebaciti 500 miliona dolara energetskom gigantu Gazpromu za isporuke gasa.

Izvor: Agencije