SAD: Policajci traže smanjenje broja zatvorenika

Američki tužioci i policajci traže reforme krivičnog pravosudnog sistema, a osnovali su i grupu čiji je cilj smanjenje broja zatvorenika u SAD-u.

Zbog događaja u Fergusonu i Baltimoru, ubistava i ranjavanja Afroamerikanaca u tim i drugim američkim gradovima, način rada policije našao se u centru pažnje javnosti.

Država sa samo pet posto svjetskog stanovništva ima čak 25 posto svjetske zatvorske populacije.

Sada visoki policijski zvaničnici, tužioci i šerifi insistiraju da se stvari moraju promijeniti.

“Osnivamo ovu grupu sa dva cilja: zaštititi sigurnost i smanjiti broj zatvorenika. Znamo da to možemo postići bez ugrožavanja sigurnosti građana“, kazao je Ronal Serpas, bivši načelnik policije New Orleansa.

Nulta tolerancija

Stopa kriminala u SAD-u trenutno je manja nego prethodnih decenija, iako se broj ubistava u Chicagu, Washingtonu i Baltimoreu povećava.

Lokalna policija ima ovlaštenja da odlučuje o hapšenjima za lakša krivična djela, ali zbog nulte tolerancije za djela poput posjedovanja manje količine narkotika, zatvorske kazne često su duge.

A najveće posljedice takve politike osjećaju Afroamerikanci.

Istraživanje iz 2013. godine otkrilo je da bi svako treće crno dijete rođeno te godine moglo završiti iza rešetaka, u poređenju sa svakim 17. bijelcem.

Ova utjecajna grupa traži alternative hapšenjima, naročito ovisnika i osoba s psihičkim problemima, ublažavanje zakona i reformu rada policije u zajednici.

“Krivični pravosudni sistem nije, zapravo, neadekvatan. On donosi rezultate koje bi trebao. Ali ti rezultati su pogrešni. Moramo promijeniti način na koji posmatramo kriminal“, rekao je Garry Mccarthy, načelnik policije Chicaga.

Smanjenje zatvorske populacije

Jedan pravni stručnjak kaže da je došlo do značajne promjene u stavovima.

“Policijske snage su godinama smatrane zagovornicima oštre politike. To što vidimo načelnike policije i tužioce kako zagovaraju reformu policije, pokazuje nam da se atmosfera promijenila i da je sve više onih koji shvataju da se javna sigurnost ne poboljšava gradnjom i popunjavanjem zatvora“, zaključio je Marc Mauer, stručnjak za krivični pravosudni sistem.

Predsjednik Barack Obama već je najavio da će posljednju godinu mandata provesti radeći na izmjenama pravosudnog sistema i smanjenju zatvorske populacije.

“Federalna vlada će narednih sedmica osloboditi otprilike 6.000 zatvorenika. Nijedan od njih ne predstavlja opasnost za okolinu, nijedan nije osuđen za nasilni zločin. Kad se dio njih susretne s predsjednikom, naići će na razumijevanje… Ali i shvatiti da nema brzog ili lakog načina da se lice američkog pravosudnog sistema promijeni“, zaključio je Al Jazeerin Alan Fisher.

Izvor: Al Jazeera