Hiljade djece žrtve rata u Jemenu

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u jemenskom ratu ubijeno je više od 570 djece. Više od 800 ih je teško povrijeđeno od marta, kada su borbe intenzivirane.

Otac, koji je želio ostati anoniman, čuva bolne uspomene na mrtvog sina. Kaže da se na odjeći još osjeti miris njegovog sina Fareeda.

“Ovdje se nekad igrao, skakao na policu. Tu se zabavljao s bratom, koji još ne može vjerovati da je Fareed mrtav”, rekao je on.

Fareed Shawk i četvero druge djece ranjeni su dok su se igrali ispred kuće, a stanovnici Taeza krive pobunjenike Huse, koji se bore da zauzmu grad.

Fareedove riječi zapravo su slika onoga čega se plaše hiljade djece u ratom razorenom Jemenu. U suzama je govorio: “Ne dajte da umrem…” Ljekari su ga uvjeravali da će sve biti uredu. Ipak, Fareed je umro. Njegovi prijatelji još ne mogu vjerovati da ga nema.

“Svi smo se tu igrali. Neki od nas otišli su kući svega nekoliko trenutaka prije pada granate. Svi smo bili prestrašeni. Mog strica pogodio je geler. Neka Bog kazni agresore”, kaže Fareedova prijateljica.

‘Priča od koje srce puca’

Humanitarne organizacije krive sve strane u sukobu.

“To je priča od koje vam srce puca. Fareed i još 573 djece ubijeno je, a više od osamsto ranjeno. To su direktne posljedice sukoba u kojem su sve strane odgovorne za stradanje djece, bilo da je riječ o zračnim udarima, granatiranju ili snajperima”, tvrdi Julien Harneis, predstavnik UNICEF-a u Jemenu.

Nasilje u Taizu još traje, a snage lojalne Vladi sukobljavaju se s pobunjenim Husima. Zračni još traju, a više desetina ljudi poginulo je u posljednjim granatiranjima naseljenih četvrti Taeza. Napad su navodno izveli Husi.

Fareed je još jedno dijete koje su roditelji morali spustiti u zemlju. To prijeti i milionima druge jemenske djece, osim ako odrasli ne pronađu način da se ovaj sukob okonča.

Izvor: Al Jazeera