Video: Ahmed upoznao Obamu i dobio stipendiju u Kataru

 

 

Američki dječak koji je bio uhapšen jer je u školu u Teksasu donio sat koji je napravio kod kuće, a koji su u školi mislili da je bomba, seli u Katar nakon što je prihvatio stipendiju za studiranje u toj zaljevskoj državi.

Porodica 14-ogodišnjeg Ahmeda Mohameda objavila je u utorak da se seli, nekoliko sati nakon što je on boravio u Bijeloj kući na astronomskoj noći čiji je domaćin bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama.

Ovaj učenik devetog razreda postao je globalna senzacija nakon hapšenja u septembru za koje mnogi vjeruju da se desilo jer je on musliman.

Mohamed je prihvatio ponudu fondacije Qatar Foundation za studij na njenom Programu mladih inovatora.

„Ovo znači da ćemo mi, kao porodica, preseliti se u Katar gdje će Ahmed dobiti punu stipendiju za obrazovanje“, navodi se u saopćenju porodice.

Mohamed je boravio u Dohi ovog mjeseca i bio na svjetskoj turneji gdje su ga primili mnogi strani zvaničnici, uključujući sudanskog predsjednika Omara al-Bashira, navode sudanski mediji.

Susret u Bijeloj kući

U saopćenju katarske fondacije od utorka navodi se kako Program mladih inovatora „ohrabruje polaznike da prate svoje obrazovne aspiracije dok njeguju kulturu inovacija i kreativnosti“.

Mohamed, kako stoji u saopćenju Qatar Foundationa, je kazao: „Stvarno sam impresioniran svime što Qatar Foundation ima da ponudi i kampusi su zaista cool“.

„Upoznao sam drugu djecu koja su također zainteresirana za nauku i tehnologiju. Mislim da ću naučiti mnogo i dobro se ovdje zabaviti.“

U ponedjeljak navečer, Obama se kratko susreo sa Mohamedom i zagrlio 14-ogodišnjaka.

 

 

Kada je Mohamed uhapšen, na Obaminom Twitteru se mogla vidjeti poruka podrške na kojoj je pisalo: „Super sat Ahmed. Želiš ga donijeti u Bijelu kuću? Mi trebamo inspirirati više djece kao što si ti da vole nauku. To Ameriku čini velikom“.

Nakon susreta u Bijeloj kući, Mohamed je na Twitteru napisao: „Bilo je čudesno i velika čast upoznati predsjednika Obamu“.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Hapšenje Ahmeda Mohameda naglašava zabrinjavajuću institucionalizaciju islamofobije u američkim školama.

opinion by Khaled A Beydoun
Published On 17 Sep 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO