Joe Biden neće u utrku za predsjednika SAD-a

Joserph Biden je dva puta bio kandidat za predsjednika, a više od tri decenije bio je senator iz Delawarea (AP)
Joserph Biden je dva puta bio kandidat za predsjednika, a više od tri decenije bio je senator iz Delawarea (AP)

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joseph Bide, izjavio je da neće biti kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke za izbore 2016. godine, okončavši time višemjesečne spekulacije o svojoj političkoj budućnosti.

“Pošto neću biti kandidat, neću ni šutiti”, rekao je Biden (72) novinarima u Bijeloj kući, dok je bio u društvu predsjednika Baracka Obame i svoje supruge, prenosi Reuters.

Poručio je da želi ostati uz predsjednika Obamu do kraja mandata te da će se fokusirati na borbu za srednju klasu, ekonomiju i bolje obrazovanje.

Naglasio je da republikanci nisu neprijatelji Demokratskoj stranci te da jedino kroz saradnju dvije stranke mogu osigurati bolju Ameriku.

Biden je nakon smrti svog sina u maju ove godine najavljivao da zbog žalosti za sinom neće biti spreman biti predsjednički kandidat te da eventualna kandidatura treba biti porodična odluka.

On je dva puta bio kandidat za predsjednika, a više od tri decenije bio je senator iz Delawarea.

Favoriti Clinton i Sanders

Reuters navodi da bi, budući da uživa popularnost među bijelim biračima srednje klase, mogao odigrati značajnu ulogu u unutarstranačkoj kampanji ako izabere da podrži nekog od demokratskih kandidata.

Za favorite među kandidatima Demokratske stranke za predsjednika SAD-a važe bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton i nova zvijezda demokratske ljevice Bernie Sanders, pišu agencije.

Ipak, demokratsku utrku za nominacijom zasjenila je republikanska, u kojoj se više od 12 kandidata bori da pretekne milijardera Donalda Trumpa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO