Putin: Nastavljamo jačati vojne snage

Rusija trenutno realizuje program opremanja vojske novim naoružanjem u vrijednosti od 325 milijardi dolara (EPA)

Rusija će nastaviti da jača svoje oružane snage, izjavio je predsjednik Vladimir Putin na ceremoniji imenovanja visokih oficira na komandne položaje.

“Naša vojska i mornarica ostaju pouzdan garant suvereniteta naše zemlje i imaju ključnu ulogu u osiguravanju globalne i regionalne bezbjednosti”, rekao je Putin u Kremlju.

On je dodao da će ruske oružane snage biti pojačane savremenim sistemima upravljanja i poboljšanim kvalitetom i intenzitetom borbene obuke, prenio je Sputnik.

Putin je rekao da su ruske trupe izvršile više od 3.000 vojnih vježbi i provjera i obavile veliki broj komplikovanih zadataka.

“Iznenadne sveobuhvatne inspekcije pokazale su spremnost i povećanje borbene sposobnosti jedinica u svim vojnim okruzima”, napomenuo je ruski predsjednik.

Opremanje vojske

Rusija trenutno realizuje program opremanja vojske novim naoružanjem u vrijednosti od 325 milijardi dolara, kako bi 70 posto vojske bilo modernizovano do 2020. godine.

Najmanje 45 ljudi je poginulo danas u valu zračnih udara ruskih snaga na sjeveru sirijske provincije Latakija, gdje se nalazi uporište pobunjenika, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U saopćenju te organizacije sa sjedištem u Londonu se navodi da je među ubijenima jedan komandant pobunjenika, kao i više civila, te članova porodica boraca.

Provincija Latakija, u kojoj se nalazi rodno selo Bashara al-Assada, uporište je sirijskog režima, ali dio teritorije drže opozicione snage.

Latakija je ključna meta ruskih zračnih napada otkad je zvanična Moskva 20. septembra pokrenula kampanju udara u Siriji.

Ruska vojska pruža podršku ofanzivi snaga Bashara al-Assada, koje nastoje zauzeti područja pod kontrolom pobunjenika.

Izvor: Agencije


Povezane

U organizaciji Islamska država Irak i Levant u Siriji se nalazi veliki broj boraca koji su došli iz Rusije i drugih bivših sovjetskih republika, kaže ruski predsjednik.

Published On 16 Oct 2015

Dok se u Europi reprezentacije bore za plasman na kontinentalno prvestvo, u Aziji se takmiče da osiguraju učešće na Mundijalu. Sirija je u odličnoj prilici da prvi put zaigra na svjetskoj smotri najboljih reprezentacija.   

Published On 14 Oct 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO