Vojska nije našla otrove, ali ni ‘zlatni voz’

Nacistički voz navodno je s oružjem i ukradenim dragocjenostima nestao u tunelu u Poljskoj (EPA)
Nacistički voz navodno je s oružjem i ukradenim dragocjenostima nestao u tunelu u Poljskoj (EPA)

Poljski ministar odbrane Tomasz Siemoniak izjavio je u petak da vojni stručnjaci nisu našli ni opasne predmete, ni otrove na mjestu gdje je navodno sakriven nacistički “zlatni voz”.

Jedan Poljak i jedan Nijemac ljetos su objavili da su otkrili voz sakriven pod zemljom, u vrijeme kada su se nacisti povlačili pred Crvenom armijom na kraju Drugog svjetskog rata, javlja agencija Beta.


Valbžihu se prodaju čokoladice u obliku
zlatnih štanglica  [EPA]

Vijest o nalasku voza u tajnim tunelima u Valbžihu, navodno s dragocjenostima koje su nacisti poharali, pokrenula je “zlatnu groznicu” u tom dijelu Poljske, a lokalne vlasti su zatražile od vojske da ispita sigurnost lokaliteta.

Vojna tehnika je u petak izašla na teren i, kako je rekao Siemoniak, nisu nađene opasne supstance, ali nisu nađeni ni – tragovi voza.

Vojni stručnjaci su ispitivanja sprovodili do dubine od jednog metra. Nije rečeno da li su u planu dodatna ispitivanja, na većoj dubini.

Sumnje u postojanje

Poljska je krajem augusta objavila da je gotovo sigurna da je locirala nacistički voz za koji se desetljećima pričalo da je nestao nešto prije kraja Drugog svjetskog rata te da je bio pun oružja i dragocjenosti.

Neki poljski zvaničnici su izrazili sumnju u postojanje tog legendarnog voza.

Fotografije napravljene pomoću radarske opreme pokazale su voz dugačak više od 100 metara, što je prva službena potvrda njegova postojanja, izjavio je tada zamjenik ministra kulture Piotr Zuchowski.

Voz je bio blindiran, što znači da je prevozio poseban teret, “vjerovatno vojnu opremu, ali moguće i nakit, umjetnička djela i arhivske dokumente”, rekao je Zuchowski novinarima u Varšavi.

“Ja sam više od 99 posto siguran da takav voz postoji”, iako će stručnjaci biti sigurni tek kad uspiju doći do njega, dodao je.

Tvrdnja advokata

Desetljećima su kružile glasine da je nacistički voz s oružjem i ukradenim dragocjenostima nestao u tunelu nedaleko od poljske granice s Njemačkom 1945. dok se približavala sovjetska Crvena armija.

Zuchowski je kazao da su te priče potekle od jednog muškarca koji je rekao da je pomogao u sakrivanju voza. “Na samrtnoj postelji ta je osoba to rekla i napravila je skicu gdje bi mogao biti”, izjavio je on, ne navodeći detalje.

Lokalni mediji su objavili da je voz nestao 1945. i da su u njemu bile vrijedne stvari pokradene u tadašnjem istočnonjemačkom gradu Breslauu – današnjem Wroclawu koji je sada dio Poljske.

Po mjesnom folkloru, voz pun dragulja i ostalih dragocjenosti nestao je pri ulasku u jedan tunel u planinskom dijelu pokrajine Donje Šleske i iz njega nikad nije izašao.

Tunel je kasnije zatvoren, a njegova lokacija zaboravljena.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO