Većina zemalja Evropske unije ne želi GMO

EU je već uklonila više od 70 GMO proizvoda, uključujući hranu za ljude i životinje i rezano cvijeće (AP)

Od 28 članica Evropske unije, njih 15 zahtijeva potpuno uklanjanje genetski modificiranih organizama sa svoje teritorije, nakon što se približio rok za opredjeljenje o novim evropskim propisima o GMO usjevima, saopćio je glasnogovornik Evropske komisije.

Rastuća lista članica koje zadaju udarac biotehnološkoj industriji, jer žele potpunu zabranu uzgajanja GMO-a na svojim teritorijama, uključuje i najznačajnije zemlje kao što su Njemačka i Francuska, prenosi Tanjug.

Britanija također traži zabranu za Škotsku, Vels, Sjevernu Irsku, ostavljajući samo Engleskoj slobodu da dobrovoljno dozvoli gajenje GM biljaka.

Na listi onih koji traže potpunu zabranu, nalaze se i Austrija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Mađarska, Italija, Litvanija, Latvija, Holandija i Poljska. Belgija je odlučila da Valoniju zadrži bez GMO usjeva.

Države članice imaju rok do 3. oktobra da odbace novo široko evropsko zakonodavstvo o GMO usjevima.

Ti nacionalni zahtjevi moraju biti dostavljeni velikim multinacionalnim kompanijama kao što su Monsanto i Dow, sa ciljem da bi se spriječilo uzgajanje GMO-a, koji je već EU odobrila, u procesu autorizacije.

Uklanjanje GMO-a

EU je već uklonila više od 70 GMO proizvoda, uključujući hranu za ljude i životinje i rezano cvijeće.

Agrokompanije imaju pravo da se suprotstave zahtjevima da ti GMO proizvodi budu zabranjeni u pojedinim zemljama članicama, prenosi AFP.

Ako to čini, država članica može da se pozove na ozbiljne razloge za zabranu, kao što su specifična životna sredina ili poljoprivredna pitanja.

Neke zemlje EU-a strahuju da GM hrana predstavlja potencijalnu opasnost po javno zdravlje i da može loše da utječe na ugled lokalnih poljoprivrednih proizvoda.

Za neke druge zemlje, GMO predstavlja osnovnu tehnologiju koja se ne može zanemariti, kao ključ za ishranu rastuće svjetske populacije.

Izvor: Agencije