UN prekinuo humanitarne operacije u Siriji

UN prekida operacije u Siriji zbog komplikovane političke situacije (EPA)
UN prekida operacije u Siriji zbog komplikovane političke situacije (EPA)

Ujedinjeni narodi su prekinuli humanitarne operacije u Siriji, saopćila je  glasnogovornica specijalnog izaslanika UN-a za Siriju Jessy Chahine.

Ona je kao razlog navela komplikovanu političku situaciju u zemlji.

Na pitanje novinara da li je odluka o suspenziji operacija donesena nakon najnovijih zračnih udara na pozicije grupe Islamska država Irak i Levant, Chahine je rekla da je razlog za odluku opća politička situacija na terenu zbog koje je nemoguće da UN djeluje.

Pomoć izbjeglicama

Pomoć izbjeglicama iz Sirije također je dovedena u pitanje te je ranije njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ocijenio  “sramotnim” što se UN-ove agencije za izbjeglice “nedovoljno finansiraju”, u govoru na Generalnoj skupštini UN-a.

Te humanitarne agencije – Visoki komeserijat za izbjeglice, Svjetski program za hranu, UNRWA za pomoć Palestincima – “pomažu ljudima u potrebi, na terenu i bez posrednika”.

“Sramotno je da su njihova finansijska sredstva nedovoljna te moraju smanjivati obroke i medicinsku pomoć” izbjeglicama, rekao je Steinmeier.

Steinmeierova izjava uslijedila je nakon što je UNHCR ranije uputio apel za 128 miliona dolara za izbjeglice.

Izvor: Agencije


Povezane

Koliko će ulazak Rusa promijeniti dosadašnji odnos snaga na Bliskom istoku?Hoće li SAD uspjeti zadržati svoje arapske saveznike ukoliko im neće moći garantirati sigurnost? Je li unatoč pokušajima koordinacije dviju supersila počeo otvoreni sukob za globalnu premoć te gdje je linija interesa SAD-a i Rusije?  Gosti emisije su:  – Sejfudin Hodžić, bivši savjetnik za vanjsku politiku […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO