Ukinuto vanredno stanje u Tunisu

Tunis je posljednji put uveo vanredno stanje tokom pobune 2011. godine protiv autokratske vladavine predsjednika Zinea el-Abidinea Ben Alija (EPA)
Tunis je posljednji put uveo vanredno stanje tokom pobune 2011. godine protiv autokratske vladavine predsjednika Zinea el-Abidinea Ben Alija (EPA)

Tunisko predsjedništvo objavilo je u petak navečer da se ukida vanredno stanje uvedeno početkom jula, nekoliko dana nakon krvavog napada mjestu Sousse za koji je odgovornost preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

„Vanredno stanje proglašeno 4. jula i produženo 31. jula, završeno je danas, 2. oktobra na čitavoj teritoriji Tunisa“, istaklo je tunisko predsjedništvo u kratkom saopćenju, prenose agencije.

„Produženo je na dva mjeseca i to se razdoblje završava“ večeras u ponoć“, rekao je za AFP glasnogovornik predsjedništva Moez Sinaui, bez drugog komentara.

Vanredno stanje koje snagama sigurnosti daje posebne ovlasti, uvedeno je osam dana nakon najkrvavijeg napada u historiji Tunisa, a zatim je početkom augusta bilo produženo na dva mjeseca zbog stalne prijetnje.

Obuka u kampu ISIL-a

Trideset osam ljudi, među kojima britanski, njemački i belgijski turisti, ubijeno je 26. juna kada je naoružana osoba otvorila vatru u hotelu ljetovališta u Sousseu, 140 kilometara južno od grada Tunisa, što je najteži napad u novijoj historiji ove sjevernoafričke države.

Počinitelj napada, tuniski student naoružan kalašnjikovom, prošao je vojnu obuku u kampu ISIL-a u Libiji i ubijen je u napadu.

Tunis je posljednji put uveo vanredno stanje tokom pobune 2011. godine protiv autokratske vladavine predsjednika Zinea el-Abidinea Ben Alija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO