Ruski raketni sistem primijećen u Ukrajini

Ovo oružje u jednom udaru može uništiti nekoliko gradskih četvrti (Getty Images)

Međunarodni posmatrači saopćili su da su uočili novu vrstu ruskog oružja u dijelu Ukrajine koji kontroliraju proruski separatisti.

To, prema ocjeni analitičara, predstavlja mogući dokaz da je Moskva još zainteresirana za Ukrajinu, uprkos početku vojne kampanje u Siriji.

Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), koja prati prekid vatre u istočnoj Ukrajini, izvijestila je da su njeni posmatrači prvi put uočili mobilni raketni sistem TOS-1 ‘Buratino’.

Buratino je opremljen termobarskim bojevim glavama koje šire zapaljivu tekućinu oko cilja, nakon čega ga zapaljuju.

Prema Business Insideru, ovo oružje u jednom udaru može uništiti nekoliko gradskih blokova i uzrokovati neselektivnu štetu.

Rusija je jedina zemlja koja proizvodi takav raketni sistem i do sada ga nije izvozila u Ukrajinu, navode IHS Jane grupa i Međunarodni institut za mirovna istraživanja u Stokholmu koji prati izvoz oružja.

Sastanak u Parizu

Otkrića OSCE-a neugodna su za Kremlj, koji je ublažio retoriku prema Ukrajini i posvetio pažnju Siriji, gdje je započeo zračne napade.

Izvještaj je objavljen uoči sastanka predsjednika Vladimira Putina u Parizu s liderima Njemačke, Francuske i Ukrajine u Parizu o mirovnom procesu.

Rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na upit Reutersa o porijeklu sistema, odnosno je li on predan pobunjenicima ili izvezen.

Rusija je negirala postojanje svoje vojske u Ukrajini. Međutim, britanska agencija navodi brojne znakove da Moskva podržava pobunjenike vojskom i opremom.

Novinari Reutersa prošle godine su uočili dva izgorjela tenka koje su vojni stručnjaci identificirali kao ruske vojne tenkove.

Izvor: Agencije