Rusija napala ISIL na nekoliko lokacija

Rusko Ministarstvo obrane potvrdili je da su avioni Suhoj Su-34 uništili zapovjedni centar skupine Islamska država Irak i levant (ISIL) i centar za obuku pobunjenika u Siriji, izvijestili su ruski mediji.

Ruske su snage pogodile ukupno 18 ciljeva koje drži ISIL.

Glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov dodao je da su udari potpuno uništili infrastrukturu na području u kojem su se “pripremali teroristi” kod Halepa i u Idlibu.

Uništeno je i zapovjedno mjesto ISIL-a u pokrajini Hami.

Ratni zrakoplovi za koje se vjeruje da pripadaju Rusiji bombardirali su tijekom noći položaje u gradu Kariatainu koji drži ISIL, udaljen 130 kilometara sjeveroistočno od Damaska, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji u petak.

ISIL je u kolovozu preuzeo grad Kariatain koji je do tada bio pod kontrolom sirijske vlade.

Rami Abdulrahman, direktor Opservatorija, rekao je kako se vjeruje da se radi o ruskim ratnim zrakoplovima.

Udari će trajati mjesecima

Udari ruskih zrakoplovnih snaga u Siriji bit će intenzivirani i trajat će tri do četiri mjeseca, najavio je predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Državne dume Aleksej Puškov.

“Uvijek postoji rizik da vas nešto omete, ali u Moskvi razgovaramo o operaciji koja će trajati tri do četiri mjeseca”, rekao je Puškov francuskim medijima.

Izjavio je to nekoliko sati uoči dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina u Pariz, gdje će se sastati s liderima Francuske, Njemačke i Ukrajine, prenijele su agencije.

Rusija je prije dva dana pokrenula vojne operacije protiv skupine Islamska država Irak i Levant u Siriji, a Ministarstvo obrane je potvrdilo kako su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, streljivo i gorivo.

Komersant je, pozivajući se na vojne izvore, objavio da su u tim napadima angažirani bombarderi “Su-24M”, “Su-34”, borbeni avioni “Su-30” i borbeni helikopteri “Mi-24”.

Upozorenje Rusiji

U međuvremenu su Sjedinjene Američke Države, Turska, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Katar i Saudijska Arabija upozorili Rusiju da odmah prestane sa zračnim napadima na sirijsku opoziciju i civile.

“Izražavamo duboku zabrinutost u vezi s ruskom vojnom akcijom u Siriji i posebno u vezi s napadima ruskih zračnih snaga na Hamu, Homs i Idlib koji su rezultirali civilnim žrtvama i nisu ciljali položaje terorističke organizacije ISIL”, navodi se u zajedničkom priopćenju.

“Ove vojne akcije će proizvesti dalju eskalaciju i još više ekstremizma i radikalizacije. Pozivamo Rusku Federaciju da odmah prekine vatru na položaje sirijske opozicije i područja na kojima se nalaze civili te da se fokusira na borbu protiv ISIL-a”, navodi se.

Prema podacima Sirijske nacionalne koalicije, tokom ruskih napada poginulo je 36 civila među kojima petero djece.

“Na područjima koja su se našla na meti ruskih aviona nije bilo pripadnika ISIL-a ili Al Kaide”, izjavio je ranije lider Sirijske nacionalne koalicije Khaled Khoja.

I Bijela kuća je potom priopćila kako ruska vojska izvodi napade protiv sirijske opozicije.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov negirao je da njegova zemlja izvodi zračne napade čiji cilj nisu pozicije ISIL-a, dodavši kako Rusija napada samo one terorističke skupine koje su na meti međunarodne koalicije.  

Rusija spremna na zajedničku akciju

Rusija je spremna surađivati sa svim zainteresiranim stranama kako bi pomogli zemljama Bliskog istoka u rješavanju problema s kojima su suočene, izjavio je Lavrov, nakon što su ruske snage tri puta izvele zračne napade na snage protivnika Bashara al-Assada u Siriji.

Lavrov je, nakon tih vojnih akcija, u razgovorima s najvišim dužnosnicima SAD-a i Ujedinjenih naroda, branio vojne operacije na sirijskom području, rekavši kako je to učinjeno na Assadov zahtjev te uz odobrenje ruskog Parlamenta i predsjednika Vladimira Putina.

Po njemu, “nužno je udružiti napore sirijske Vlade, dijelova opozicije i glavnih regionalnih i međunarodnih aktera u odbijanju globalne prijetnje, koju predstavlja skupina Islamska država Irak i Levant”.

“Uvijek smo govorili da ćemo se boriti protiv ISIL-a i drugih terorističkih skupina. To je isti stav koji imaju Amerikanci, kao vodeći predstavnici koalicijskih snaga, kojima su ciljevi također ISIL, [Front] al-Nusra i ostale terorističke skupine”, rekao je Lavrov.

Prethodno je potvrđeno kako su ruske snage izveli nove napade na ciljeve ISIL-a u Siriji, pri čemu su djelovali avioni tipa Suhoj Su-24M i Suhoj Su-25M.

Oni su samo u četvrtak izveli osam udara na položaje ISIL-a, potvrđeno je u ruskom Ministarstvu obrane.

Rusija izvodi zračne udare u dvije provincije: Idlib, na sjeverozapadu Sirije, i Hama, u središtu zemlje.

“Spriječili smo ISIL-ove borce da ponovno uspostave zapovjedno mjesto u pokrajini Hama, koji je uništen u našim prvim zračnim napadima”, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik Ministarstva obrane.

‘Mi smo pristojni ljudi’

U međuvremenu su nastavljeni i napadi predvođeni SAD-om na području Sirije i Iraka.

Rusija ne planira proširiti svoje udare na Irak, potvrdio je u međuvremenu Lavrov.

“Nismo bili pozvani tamo. Mi smo pristojni ljudi, kao što znate, i nećemo doći ako nismo pozvani”, poručio je Lavrov na pitanje o napadima u Iraku.

“Još nismo dobili ponudu zračnih napada ruskih snaga u Iraku. Ne još, ali to je mogućnost. Ako budemo dobili ponudu, mi ćemo je razmotriti i pozdraviti”, rekao je irački premijer Haider al-Abbadi.

Izvor: Al Jazeera i agencije