NATO spreman za najveću vježbu od 2002.

U vježbama će učestvovati vojne snage više od 30 zemalja (EPA)

NATO u subotu započinje svoju najveću vojnu vježbu od 2002. godine, u kojoj će 36.000 vojnika Sjevernoatlantske alijanse biti angažirano na vježbama spremnosti u Italiji, Španiji i Portugalu.

Vojna vježba pod naslovom “Trident juncture” (Spoj trozupca) se održava od subote do 6. novembra, a u njoj će učestvovati vojne snage više od 30 zemalja, saopćila je Komanda združenih snaga NATO-a u holandskom gradu Brunsum, prenijela agencija AFP.

U vježbi će također učestvovati vojnici Kanade, Norveške, Njemačke, Belgije i Holandije, zajedno sa snagama angažiranim u Atlantiku i Sredozemlju.

Ambicije NATO-a

“Vježba ‘Spoj trozupca’ će ukazati na povećani nivo ambicije NATO-a u zajedničkom modernom ratovanju i pokazat će sposobnu, naprednu alijansu sa odgovarajućim sposobnostima i kapacitetima da se izbori sa aktuelnim i budućnim sigurnosnim izazovima”, saopćila je Komanda u Brunsumu na svojoj internetskoj stranici.

Ta dugo vremena planirana vježba dobila je na važnosti u svjetlu ruske aneksije Krima prošle godine i podrške zvanične Moskve proruskim snagama na istoku Ukrajine, ocjenjuje AFP.

Zvaničnici NATO-a ističu da vojne vježbe Alijanse, uključujući onu koja počinje u subotu, nisu usmjerene ni protiv jedne zemlje.

Izvor: Agencije