Meksičke kornjače ugrožene zbog kradljivaca

Plaže na pacifičkoj obali Meksika mjesta su na kojima stotine hiljada morskih kornjača svake godine polažu jaja.

Jaja imaju visoku cijenu, a kradljivcima u tom siromašnom dijelu zemlje često su jedina šansa za zaradu.

Dolaze jedna po jedna, osvijetljene samo mjesečinom – milion ugroženih pacifičkih maslinastih želvi svake godine se pojavljuje na plažama Oaxace na jugozapadu Meksika. Riječ je o jednoj od tek dvije vrste koje masovno izlaze na obale da bi položile jaja.

Skrivaju ih u plitkim, na brzinu iskopanim rupama koje su im jedina zaštita od brojnih opasnosti. Jedna od njih su osobe poznate kao „caballeros“ ili jahači.

Nemaju izbora

Oni pretražuju plažu Morro Ayuta u potrazi za jajima koja će prodati kao lokalni delikates – ponekad čak i u trenutku dok ih majka polaže. Ono što rade je nezakonito, ali „caballerosi“, članovi siromašnih i izoliranih zajednica, kažu kako nemaju mnogo izbora.

„Radim ovo zato što moram. Svi imamo porodice, a nismo se školovali ili nemamo dokumente potrebne za normalan posao“, govori jedan od njih.

Više od 70 posto jaja položenih na plaži Morro Ayuta nedavno je nestalo, a broj pacifičkih maslinastih želvi u svijetu prepolovljen je u proteklih 50 godina, iz Oaxace javlja novinar Al Jazeere John Holman.

„Jaja koja ove kornjače polažu zaista imaju male šanse da opstanu. Osim ljudi koji ih kradu, opasnost predstavljaju i ptice i druge životinje. Manje od jedan posto kornjača će preživjeti i dostići zrelost“, dodaje.

Ispred očiju policije

Posrednici prodaju jaja za deset puta više novca nego što plaćaju caballerosima na pijaci u obližnjem gradu Juchitanu gdje su vijekovima dio tradicionalne kuhinje. Ilegalna trgovina cvjeta pred očima policije i – pred kancelarijom gradonačelnika.

Mornarica je ranije čuvala ove plaže cijelu godinu, ali je povučena kako bi se borila protiv narkokartela i dolazi samo u vrijeme polaganja jaja. Vlasti sada opet pojačavaju napore na zaštiti kornjača.

„Upravo smo potpisali sporazume sa mornaricom, federalnom policijom i vojskom koje će nam pomagati. Počeli smo koristiti i bespilotne letjelice“, ističe Donaji Ramirez, državna inspektorica za ekološka pitanja.

Vlada povremeno organizira i programe stjecanja vještina kako bi caballerosima pružila druge opcije. Ali sve dok radnih mjesta bude malo, a jaja naizgled bezbroj, bit će teško odoljeti iskušenju.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Stručnjaci još nisu završili procjene štete koju je naftna mrlja nanijela eko-sistemu u Meksičkom zaljevu 2010. godine. Među brojnim životinjskim vrstama koje su pogođene ovom katastrofom su kornjače vrste Kemp Ridley, inače najugroženije kornjače na svijetu. Novinarka Al Jazeere Rachel Levin posjetila je sklonište u kojem aktivisti i naučnici pokušavaju spasiti ovu vrstu od nestanka.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO