Hiljade žele uvid u dosjee Stasija

Više od dva desetljeća traje reparacija arhiva Obavještajne službe Istočne Njemačke. Građa se nalazi u 16.000 papirnih vreća.

U njima su podaci koje je služba svojevremeno prikupljala o građanima. Istovremeno, zanimanje za uvid u osobne dosjee ne prestaje.

Papirići u vrećama dio su, lako bi se moglo reći, najveće slagalice svih vremena. Nekad su bili dio arhiva tajne službe poznate kao Stasi.

Bolji život

“Pokušali su isjeći i spaliti dokumente. No, arhiv je bio tako opsežan pa ga nisu mogli uništiti uobičajenim metodama. Počeli su tako što su ih ručno trgali i stavljali u vreće, kako bi ih kasnije uništili”, kaže Juliane Schuetterle, povjesničarka u Stasi arhivu.

Desetke milijuna stranica bilo je teško uništiti neprimjetno. Dvadeset šest godina kasnije, građani žele svoje dosjee.

Manfred Teichmann jedan je od njih. Godine 1988. sa svojom je obitelji otišao iz Istočne u Zapadnu Njemačku. Htio je, kaže, bolji život.

“Glavni razlog za odlazak bila je činjenica da je Istočna Njemačka bila poput zatvora. A i s ekonomskog aspekta, u Zapadnoj Njemačkoj bilo je bolje”, kaže Manfred.

Kasnije doznaje kako je zbog toga postao meta Stasijevih obavještajaca.

‘Pomirenje samo ako počinitelj žali’

“Važno je da žrtve Stasija imaju priliku otkriti tko ih je osudio i popričati s tom osobom. Pomirenje se može dogoditi jedino ako počinitelj žali zbog toga”, kaže povjesničar Heinrich August Winkler.

Obavještajna služba Ministarstva za državnu sigurnost Njemačke Demokratske Republike ili Stasi, osnovana je u veljači 1950. godine.

Rasformirana je 39 godina kasnije, u godini pada Berlinskog zida.

Za to su vrijeme prikupili više od 45 milijuna stranica s detaljima iz života gotovo svakog građanina Istočne Njemačke.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Hiljade dokumenata svjedoče o zlodjelima koje je počinila tajna služba nekadašnje Istočne Njemačke.

29 Jan 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO