Potvrđen identitet jednog napadača iz Ankare

Ovaj napad mnogi su ocijenili kao najteži koji je zadesio Tursku (AP)

Turske vlasti potvrdile su identitet jednog od dva bombaša-samoubojice, koji su se raznijeli u blizini glavne željezničke stanice u Ankari, ubivši pritom 102 osobe, dok su stotine ranjene.

Turski premijer Ahmet Davutoglu u ponedjeljak je potvrdio tu vijest u razgovoru za tursku AHaber TV. 

Davutoglu je rekao da se nastavlja istraga u vezi drugog napadača te da je 15 osoba bilo privedeno zbog sumnje na povezanost s napadom, od kojih su četiri zadržane pod nadzorom.

Kazneni sud u Turskoj odredio je danas pritvor za četiri osobe osumnjične da se umiješane u dvostruki bombaški napad u Ankari.

Nalog za hapšenje još devet osoba

Osumnjičeni su optuženi za “izradu eksplozivnih naprava s namjerom da ubiju i pokušaju poremetiti ustavni poredak”, prenijela je Anadolija bez navođenja pojedinosti, kako prenosi Tanjug.

Tužitelj koji vodi slučaj je u međuvremenu oslobodio dvojicu drugih osumnjičenih i izdao nalog za uhićenje još devet osoba, optuženih da su imali neku ulogu u napadu od 10. listopada, prenosi AFP.

Policija je u nedjelju uhitila gotovo 50 stranaca u operaciji traženja pripadnika osumnjičenog ISIL-a. Turska je glavno mjesto odakle regrutirane osobe ulaze u Siriju.

Ovaj napad mnogi su ocijenili kao najteži koji je zadesio Tursku. Nakon napada proglašena je trodnevna žalost te je započela intenzivna istraga s ciljem da se utvrdi odgovornost.

Pod sumnjom i ISIL i PKK

Davutoglu je ranije kazao kako je moguće da su i oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) i zabranjena Kurdska radnička stranka (PKK) sudjelovali u bombaškim napadima u Ankari.

Napad u Ankari se dogodio dva tjedna uoči prijevremenih parlamentarnih izbora 1. studenoga i mnogi ocjenjuju ide na ruku protivnicima Erdoganova režima, dok se nastavljaju krvavi sukobi turskih sigurnosnih snaga i kurdskih pobunjenika.

Dio oporbe Erdoganu predbacuje da nije zajamčio sigurnost prokurdskog skupa koji su napala dvojica bombaša-samoubojica.

Erdogan je priznao da je bilo sigurnosnih propusta, ali je rekao da će njihova veličina biti razjašnjena kasnije.

Izvor: Agencije