Sjeverna Koreja protiv nuklearnih pregovora

Washington je spreman sarađivati s Pjongjangom, koji najprije mora odustati od svog nuklearnog naoružanja (EPA)

Sjeverna Koreja je odbacila nove pregovore oko svog nuklearnog programa, odbijajući razgovore o tome s Južnom Korejom i Sjedinjenim Američkim Državama, te pozvala istovremeno na mirovni dogovor s južnim susjedom.

Sjevernokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo kako bilo kakvi pregovori o nuklearnom programu te države ne mogu biti na stolu dok sporazum potpisan na kraju konflikta između dvije Koreje 1953. godine ne bude zamijenjen potpunim i sveobuhvatnim mirovnim sporazumom, prenose agencije.

Predsjednik SAD-a Barack Obama rekao je ranije kako je Washington spreman sarađivati sa Sjevernom Korejom, ali je upozorio da zvanični Pjongjang najprije mora odustati od svog nuklearnog naoružanja.

‘Zastrašujuća sila’

Novi stav Sjeverne Koreje uslijedio je dan nakon što su Obama i južnokorejska predsjednica Park Geun-hye izjavili u Washingtonu da su otvoreni za razgovor sa Sjevernom Korejom o sankcijama koje su nametnute toj državi, ali da Pjongjang mora pokazati kako je ozbiljan u napuštanju svojih nuklearnih ambicija.

“Ukoliko SAD insistira na pokretanju drugog smjera, Korejski poluotok će vidjeti kako naša neograničena, nuklearna sila postaje sve jača”, piše u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije


Povezane

U Sjevernoj Koreji održana je svečana vojna parada povodom obilježavanja 70-te godišnjice vladajuće Radničke partije.Iz Seula se javio Harry Fawcett.

Published On 10 Oct 2015

Sjeverna Koreja sprema se za vojnu paradu u nedjelju povodom obilježavanja 70. godišnjice vladajuće komunističke partije. Paradi će prisustvovati delegacija iz Kine, najvažnijeg saveznika Sjeverne Koreje. Ali u posljednje vrijeme, odnosi među susjedima su napeti.

Published On 09 Oct 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO