Nuklearni dogovor Irana i Zapada stupa na snagu

Na snagu stupa nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila postignut u julu ove godine. U skladu sa Sporazumom, ukidaju se ekonomske sankcije Iranu, a zauzvrat se Teheran obavezuje da reducira svoj nuklearni program.

Ovo je bila godina kompleksnih i grčevitih pregovora između Irana i grupe svjetskih sila. Kako će se sporazum primjenjivati, tek ostaje da se vidi. Neposredno nakon postizanja sporazuma u julu, američki državni sekretar John Kerry rekao je da se za ovaj sporazum vrijedilo boriti.

“To je jedan korak dalje od različitih vidova sukoba, a korak prema postizanju potpunog mira i sigurnosti”, naveo je.

U Iranu inženjeri sada moraju početi tehnički vrlo kompleksan projekt redukcije nuklearnih programa. Interes Irana za ovakav poduhvat ogleda se u ukidanju paralizirajućih sankcija, ali dogovor ima i kritičare.

Kritike iz Izraela

“Ovaj sporazum ne čini mir bližim, jer se Iranu ukidaju milijarde dolara sankcija. Provođenje sporazuma nadgledat će Međunarodna agencija za atomsku energiju. Kao i svaki, i ovaj sporazum je podložan manipulacijama. Stoga je njegovo stupanje na snagu tek jedna od faza sporazuma”, smatra izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

“Ovo neće u potpunosti riješiti širok spektar razlika koje imamo o velikom broju pitanja, pa ćemo morati nastaviti vršiti pritisak na Iran kroz međunarodnu zajednicu.”

Iranska državna televizija nedavno je objavila snimke podzemnih tunela s raketama i lansirnim rampama. Uz prigovore protivnika ovog sporazuma, njegovo provođenje bit će poseban izazov za administraciju američkog predsjednika Baracka Obame u pogledu budućih vanjskopolitičkih smjernica spram Irana.

Barack Obama službeno je u nedjelju zatražio od svoje administracije da pripremi suspenziju američkih sankcija Iranu.

“Ovim dokumentom tražim od vas da poduzmete sve potrebne mjere kako bi na snagu stupile američke obaveze u pogledu sankcija”, naveo je on u memorandumu upućenom dužnosnicima njegove administracije (ministarstvima vanjskih poslova, finansija, trgovine, energetike).

Vijeće Evropske unije je u nedjelju navečer usvojilo sva pravna dokumenta koja omogućavaju ukidanje svih ekonomskih i finansijskih sankcija EU-a Iranu koje su povezane s nuklearnim dogovorom.

Deseci milijardi dolara

Ovi dokumenti će imati efekta samo na “dan realizacije”, istovremeno s verifikacijom iranskog provođenja mjera, što treba uraditi Međunarodna agencija za nuklearnu energiju, navodi se u saopćenju Vijeća EU-a.

“Ovaj dan je važan za sve nas i to je prva ključna etapa u procesu kojim iranski nuklearni program postaje miroljubiv”, rekao je John Kerry u saopćenju.

Washington također namjerava pokazati Teheranu i svojim partnerima odlučnost da ispuni sve svoje obaveze, a datum ukidanja sankcija će ovisiti o iranskoj strani.

Irancima je u interesu da požure kako bi dobili više desetaka milijardi dolara zaleđenih fondova u stranim bankama, kako bi mogli pokrenti ekonomiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije