NATO danas pokreće vojnu vježbu u Mediteranu

Međunarodne humanitarne i nevladine organizacije također sudjeluju u vježbi, koja pokazuje posvećenost sveobuhvatnom pristupu (AP)
Međunarodne humanitarne i nevladine organizacije također sudjeluju u vježbi, koja pokazuje posvećenost sveobuhvatnom pristupu (AP)

NATO u ponedjeljak u Mediteranu pokreće najveću višednevnu vojnu vježbu u posljednjem desetljeću, u kojoj sudjeluje 27 država članica i tri države partnera, najavio je glasnogovornik Saveza.

Više od 12 velikih međunarodnih organizacija, humanitarnih i nevladinih, ali i Europska unija i Afrička unija, sudjelovat će u vježbama koje pokazuje posvećenost i doprinos NATO-a sveobuhvatnom pristupu.

U vojnoj vježbi “Spoj trozupca” u idućih pet tjedana sudjelovat će 36.000 vojnika, 230 vojnih jedinica, 140 zrakoplova i više od 60 brodova, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Od Italije do Kanade

Iz Bruxellesa su naveli da će se vojna vježba održati diljem Italije, Portugala, Španjolske, Atlantskog oceana, Sredozemnog mora te Kanade, Norveške, Njemačke, Belgije i Nizozemske.

Vježba “Spoj trozupca 2015” će pokazati novu povećanu razinu ambicije NATO-a u zajedničkom modernom ratovanju, kao i mogućnosti i novitete Saveza da odgovori na sadašnje i buduće sigurnosne izazove.

Rusija, koja je provela nekoliko vojnih vježbi s više od 45.000 vojnika tijekom ove godine i imala vojnu vježbu u Mediteranu prije pokretanja zračnih udara u Siriji, pozvana je da promatra vježbu NATO-a u središnjem Mediteranu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO