Jemen: ‘Greškom’ bombama po saveznicima

Koalicija arapskih zemalja podržava zračnim napadima, oružjem i kopnenom vojskom trupe lojalista (AP)

Najmanje 30 jemenskih provladinih boraca ubijeno je u subotu na jugu Jemena, kako se navodi “greškom”, u zračnim napadima koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, javio je AFP, pozivajući se na liječnike i očevice.

U napadu na Waziyu, područje između provincija Taiz i Lahj, u kojoj se borbe vode od kraja rujna, “u prijateljskoj vatri” ranjeno je još 40 njih, tvrde izvori francuske agencije.

“Mislili su da su Husiji još tamo”, naveo je jedan provladin sigurnosni dužnosnik u izjavi AP-u, prenosi Tanjug.

Koalicija arapskih zemalja podržava zračnim napadima, oružjem i kopnenom vojskom trupe lojalista protiv pobunjenika, koje podržava Iran, podsjeća francuska novinska agencija.

Provladine snage sredinom srpnja u ofenzivi su vratile kontrolu nad Lahjom i još četiri provincije.

Međutim, borba se zaoštrila proteklih mjeseci u jugozapadnoj provinciji Taiz, svojevrsnim “vratima” prema glavnom gradu Sani, koju drže pobunjenici od prošle godine.

Poginulo blizu 4.500 civila

Lokalno stanovništvo navodi da su pobunjenici poslali pojačanje u Waziyu, u namjeri da vrate Lahj i kontroliraju stratešku zrakoplovnu bazu Al-Anad.

Od ožujka u konfliktu je poginulo blizu 4.500 civila, podsjeća francuska agencija.

U Jemenu traje oružani sukob u kojem, s jedne strane, sudjeluju šiitski pobunjenici, Husiji iz pokreta “Ansar Ala” i dio vojske lojalan bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu, a s druge, vojska aktualnog predsjednika Abedrabba Mansoura Hadija, kojeg su prognali.

Koalicija arapskih zemalja, sa Saudijskom Arabijom na čelu, podržava Hadija i od 26. ožujka bombardira područja Jemena pod kontrolom Husija.

Izvor: Agencije