Ustupci EU Turskoj za pomoć sa izbjeglicama

Lideri Evropske unije odobrili su akcioni plan kako bi se Turskoj pomoglo da suzbije priliv izbjeglica, a zauzvrat će dobiti ustupke iz Brisela, uključujući lakše dobijanje viza.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je nakon samita lidera 28 zemalja EU da Turska mora ispuniti svoje obaveze, pošto “akcioni plan ima smisla samo ako suzbije priliv izbjeglica”, prenosi AFP.

Šef Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da su lideri EU pristali da ubrzaju rad na lakšem dobijanju viza za državljane Turske, ali istovremeno naglasivši da EU neće praviti kompromise oko svojih standarda, prenosi Tanjug.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nakon sastanka lidera Evropske unije da Unija razmatra finansijsku pomoć Turskoj od blizu tri milijarde eura kako bi joj pomogli da zadrži sirijske izbjeglice na svom tlu i odvrati ih od odlaska u Evropu.

Ona je dodala da su se lideri dogovorili da revitaliziraju proces prijema Turske u EU i otvore nova poglavlja u pregovorima, ali bez odluke o tome koja će poglavlja to biti, prenosi Reuters.

Širenje mandata Frontexu

”Širenje mandata Frontexu najkonkretniji je ishod sastanka. Dogovoreno je da će se u okviru te agencije Unije za čuvanje granica oformiti neku vrstu zajedničkog europskog sistema granične i obalne straže, s timovima za brzu intervenciju i ured za povratak onih koji nemaju pravo na azil u Europi. Frontexu se daje i mandat da na vlastitu inicijativu organizira povratke i vraća ljude odakle su i došli”, javila je reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

”Summit nije mogao ni bez osjetljivih pitanja. U jednom trenutku sastanak je stao na pitanju stalnog sistema za relokaciju. To znači da bi u kriznoj situaciji izbjeglice automatski bile relocirane iz jedne zemlje EU u neku drugu. Švedska i Njemačka tražile su da se u zaključke stavi referenca na to, ali zemlje grupe Višegradske četvorke – Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka – uz podršku baltičkih zemalja, Španjolske i Portugala, to su blokirale, pa kompromis glasi da će lideri ubuduće razgovarati i o ‘ostalim aktivnostima’ za rješavanje izbjegličke krize. I naravno, novac bi mogao biti problem. Zemlje članice sporo uplaćuju iznose koje su dogovorile za izbjegličku krizu, ali obećavaju da će obaveze izmiriti u dogovorenom roku.”

Merkel je u četvrtak rekla da Evropa mora sarađivati s Turskom koja je odigrala ključnu ulogu, jer je primila gotovo dva miliona Sirijaca i najveći je putni pravac za izbjeglice koji idu u Evropu.

“Nećemo moći da riješimo kretanje izbjeglica bez saradnje s Turskom”, rekla je ona i dodala da to znači veću pomoć Evropske unije toj zemlji za zbrinjavanje izbjeglica i pružanje humanitarne pomoći, kao i pomoć da Turska osigura granicu i bori se sa krijumčarima ljudi.

Očekuje se da će samo Njemačka ove godine prihvatiti između 800.000 i milion izbjeglica i tražilaca azila, što je izazvalo nezadovoljstva lokalnih vlasti koje se bore protiv vala izbjeglica i njihove kritike kancelarkine politike otvorenih vrata prema izbjeglicama.

Merkel, podsjeća AFP, u nedjelju putuje u Ankaru, gdje će razgovarati s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Izvor: Al Jazeera i agencije