UN predlaže azilantske centre u Grčkoj i Italiji

Tokom ove sedmice zabilježen je povećan priliv izbjeglica na otok Lesbos (AP)

Evropska unija mora što prije uspostaviti centre za prihvat i registraciju azilanata u Grčkoj i Italiji i rasporediti ih širom Evrope prije početka zime, objavili su Ujedinjeni narodi.

Gotovo 600.000 ljudi prešlo je Sredozemno more u ovoj godini, uključujući i 450.000 onih koji su stigli u Grčku, navodi se u saopćenju UNHCR-a.

Glasnogovornik UNHCR-a Adrian Edwards izjavio je da je tokom ove sedmice zabilježen povećan priliv izbjeglica na otok Lesbos, što se pripisuje ili privremenom poboljšanju vremenskih prilika, ili strahu da bi evropske granice mogle ubrzo biti zatvorene za izbjeglice.

On je pomenuo slučaj nedavnog utapanja sedam osoba prilikom akcije spasavanja kod Lesbosa, kao i kulminaciju nasilja među izbjeglicama na Lesbosu, zbog čega je ured UNHCR morao nakratko biti morao biti evakuiran.

Odmorišta za djecu

UNICEF je duž granica Makedonije, Srbije i Hrvatske uspostavio “prostore bliske djeci”, kao odmorišta na kojim svakednovno od 100 do 200 djece dobije pomoć.

Čak 3.900 djece bez pratnje registrirano je u Makedoniji između juna i oktobra 2014. godine, a oko 14.000 maloljetnika bez pratnje zatražilo je azil u Švedskoj, navodi se u saopćenju UNICEF-a.

EU je odobrila plan prihvata 160.000 izbjeglica širom 28 država članica, kako bi se adekvatno izborila s najvećim izbjegličkim valom još od Drugog svjetskog rata.

Izvor: Agencije