Putin: U ISIL-u 7.000 boraca iz bivšeg SSSR-a

Borcima ISIL-a se ne može dozvoliti da iskustvo stečeno u Siriji iskoriste na domaćem terenu (AP)

U Siriji se na strani grupe Islamska država Irak i Levant bori od 5.000 do 7.000 inostranih boraca koji su došli iz Rusije i nekoliko bivših sovjetskih republika, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Sigurno im ne možemo dozvoliti da iskustvo koje su stekli u Siriji koriste na domaćem terenu”, kazao je on na sastanku lidera zemalja regionalne unije, koju čini desetak bivših sovjetskih republika.

Putin je izvijestio o detaljima ruskog bombardiranja u Siriji i izrazio uvjerenje da je postignut značajan napredak u borbi protiv boraca ISIL-a, prenosi Russia Today.

“Dejstvom naše avijacije na ciljeve, koji su izabrani u koordinaciji sa Sirijcima, naša vojska je postigla značajne rezultate. Uništeno je na desetine komandnih tačaka i skladišta, na stotine terorista i veliki broj vojne opreme”, kazao je on.

Ograničene operacije

Putin je dodao da ruske operacije imaju ograničen vremenski okvir i da ne traju duže od ofanzive koju provodi vojska sirijske Vlade, kojoj Rusija pruža podršku iz zraka, prenosi Tanjug.

On je dodao da se Rusija zalaže za stvaranje “najveće moguće koalicije za borbu protiv ekstremista, s većim regionalnim i međunarodnim partnerima, među kojima su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Jordan i Izrael”.

Ruski predsjednik je ponovio da Rusija operacije u Siriji provodi u skladu s međunarodnim pravom, jer je za dejstvovanje avijacije, uz podršku brodova Kaspijske flote, dobila formalni zahtjev sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Putin je rekao liderima unije da treba biti na oprezu zbog mogućih odmazdi ISIL-a i drugih grupa i da treba pojačati međusobnu saradnju graničara i antiterorističkih agencija.

Izvor: Agencije