Milanović: Podizanje ograde zadnja varijanta

Zoran Milanović je istakao da hrvatski građani mogu biti mirni (EPA)
Zoran Milanović je istakao da hrvatski građani mogu biti mirni (EPA)

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je nakon samita Evropske unije u Briselu da je gradnja ograde na granici za Hrvatsku zadnja opcija.

“Hrvatski građani mogu biti mirni, Hrvatska ima rješenje bez obzira na to kako će se Mađarska ponašati na granici. Hrvatska ima mogućnost sagraditi ogradu, to je zadnja varijanta, to ne želimo”, rekao je u on.

Dodao je da Hrvatska ima rješenje, da Mađarska tu nije bitna i da “može raditi što hoće”.

“Mi imamo plan da Hrvatska bude sigurna, da građani nemaju nikakvih problema, i to jedino što je u ovom trenutku bitno”, kazao je Milanović nakon završetka samita EU-a, tokom kojeg je razgovorao i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Schengenski sistem

Mađarska je u četvrtak najavila da je spremna zatvoriti granicu prema Hrvatskoj kako bi zaustavila priljev hiljada ilegalnih migranata.

Granica bi se zatvorila na način kako je to bilo učinjeno sa Srbijom u septembru, zbog čega se izbjeglički val preusmjerio na Hrvatsku, kao tranzitnu zemlju na putu izbjeglica prema Zapadnoj Evropi.

Orban je nakon samita rekao da će se u petak sastati mađarsko Nacionalno vijeće za sigurnost, koje bi trebalo donijeti odluku.

Potvrdio je da nije riječ o zatvaranju granica, nego o ponovnom uvođenju schengenskog sistema.

“Nema zatvaranja granice, to je nemoguće. Mi govorimo o ponovnoj uspostavi Schengena. Schengenski pravilnik jasno propisuje šta je dužnost zemalja van schengenskog prostora. Imamo granične prelaze, oni su otvoreni, ali pod kontrolom, tako da je cijeli proces reguliran. To je ono što bismo željeli i možemo to fizički provesti”, kazao je Orban.

Milanović je rekao da mađarska politika ne nailazi na razumijevanje u EU.

Gradnja ograde

“Međutim, kako je – tako je. Sad smo, recimo, došli do toga da se vojska ne šalje na hrvatsku granicu, nego na granicu s Vojvodinom. Pitanje je što će i tamo vojska kad je tamo zid”, kazao je Milanović.

Na pitanje koja je alternativa ako više ne bude moguće izbjeglice slati preko Mađarske dalje na Zapad, Milanović je ponovio da hrvatski građani mogu biti mirni.

“Ono što želim poručiti jest da građani mogu biti mirni, da mogu mirno spavati”, zaključio je Milanović.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je nedavno izjavila da će Hrvatskoj u budućnosti možda biti potrebna ograda na granici.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO