Iračke snage pojačale borbu protiv ISIL-a

Bilo je kontradiktorinih izjava o tome da li je rafinerija u Bajiiu skroz preuzeta (Reuters)
Bilo je kontradiktorinih izjava o tome da li je rafinerija u Bajiiu skroz preuzeta (Reuters)

Iračke snage se trenutno bore protiv grupe Islamska država Irak i Levant na više frontova, a pojačale su napore da ponovno preuzmu Baiji i Ramadi, gradove u kojima se odvijaju najžešće borbe.

U Baijiju borbe se neprestano odvijaju od kada je ISIL došao u Irak, ali jedan irački oficir je kazao da je najveća iračka rafinerija, koja se nalazi u tom gradu, skoro sigurna i u njihovim rukama.

Bilo je kontradiktorinih izjava o tome da li je rafinerija skroz preuzeta.

Jedan komandant je rekao da je rafinerija kompletno preuzeta, dok je komanda zajedničkih operacija saopćila da rafinerija nije preuzeta.

Jedan irački potpukovnik je kazao AFP-u da je iračka vojska u zadnja dva dana raketama gađala ISIL u području gdje se nalazi rafinerija.

Dodao je da je nekolicina povrijeđenih boraca ISIL-a evakuirano u Sharqat i Hawijah.

Druga ofanziva na Ramadi

Rafinerija, koja je nekad proizvodila 300.000 barela nafte na dan, u borbama iračkih snaga i ISIL-a toliko je oštećena da se ne može ponovno pokrenuti.

Irački premijer Haider al-Abadi je u četvrtak kazao kako će uskoro početi nova akcija oslobađanja Ramadija.

Taj grad je prijestonica najveće iračke provincije Anbar i trenutno je u rukama ISIL-a.

Iračke snage su ove sedmice preuzele područja sjeverno od centra grada, kazali su sigurnosni zvaničnici.

U četvrtak su oni ušli u jugozapadni dio grada Tamim, istakao je brigadir policije.

Ovo nije prvi put da iračke snage pokušavaju osloboditi Ramadi.

Prva ofanziva pokrenuta je u julu, ali je zaustavljena nakon što su se sunitska plemena žalila da su šiitske milicije previše uključene.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Američki dužnosnici kažu kako je na pomolu konačna ofanziva za preuzimanje grada Ramadija od ISIL-a. Iračke snage tvrde da su već ostvarile važan napredak te da stežu obruč oko tog grada. Ramadi je glavni grad najveće iračke pokrajine Anbar. Iz Bagdada se javlja Imtiaz Tyab.

Irački premijer Haider al-Abbadi kaže da će uskoro početi nova akcija oslobađanja Ramadija. Taj grad je prijestolnica najveće iračke provincije Anbar i trenutno je u rukama ISIL-a. Pripadnici različitih sunitskih plemena pristali su sudjelovati u ovoj akciji. Ipak, sektaški sukobi su odgodili tu akciju.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO