Globalna akcija protiv trgovine ljudima

Interpol će provesti i regionalne operacije protiv trgovine ljudima u Africi (EPA)
Interpol će provesti i regionalne operacije protiv trgovine ljudima u Africi (EPA)

Globalna policija Interpol je saopćila kako će pokrenuti novu operaciju nazvanu “Hidra” (Hydra) protiv organiziranih kriminalnih mreža koje trguju ljudima, prenosi agencija AFP.

Operacija “Hidra” će se fokusirati na pojedince koji su traženi zbog trgovine ljudima, a apelirat će se i na saradnju javnosti, saopćio je Interpol nakon dvodnevnog sastanka svojih eksperata u sjedištu te organizacije u francuskom Lyonu.

Cilj operacije bit će širenje i jačanje razmjene policijskih informacija širom svijeta u stvarnom vremenu, kako bi se sprovele efikasnije istrage protiv trgovaca ljudima i razbile njihove kriminalne organizacije, navodi se u saopćenju Interpola.

Regionalne operacije

Interpol nije uspostavio vremenski okvir za pokretanje operacije “Hidra”, no navodi kako će biti zasnovan na modelu ranije takozvane Inicijative Infra (International Fugitives Round-up and Arrest – Međunarodno pronalaženje i hapšenje bjegunaca).

Interpol će, također, provesti i regionalne operacije protiv trgovine ljudima u Africi preko svojih predstavništava u Abidžanu i Nairobiju, navodi AFP.

Ove operacije će biti napravljene po uzoru na inicijativu “Spartacus” u Latinskoj Americi, koja se ciljano borila protiv trgovine ljudima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO