Ukrajina nova nestalna članica Vijeća sigurnosti

Ukrajina je ponosna zbog solidarnosti koju je svijet pokazao, rekao je Pavlo Klimkin (EPA)

Ukrajina je dobila nestalno mjesto u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, kao i Egipat, Japan, Senegal i Urugvaj.

Niko se nije usprotivio kandidaturi tih pet zemalja, a novim članicama dvogodišnji mandat počinje 1. januara 2016. godine.

Na društvenoj mreži Facebook ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je ocijenio da izbor njegove zemlje otvara nove mogućnosti za Ukrajinu da štiti svoj suverenitet i teritorijalnu cjelovitost kojima prijeti proruska pobuna na istoku zemlje.

Zalaganje za Kijev u UN-u

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin je obećao da će njegova zemlja biti najbolji čuvar povelje UN-a i da će se Kijev zalagati za svoju borbu i svoje vrijednosti.

Klimkin je još naveo da je to veoma važan dan za njegovu zemlju i UN, “jer se Ukrajina bori protiv ruske agresije” i istakao da je Ukrajina ponosna zbog solidarnosti koju je svijet pokazao.

Pavlo Klimkin se ranije ove sedmice sastao u New Yorku sa ambasadorima UN -a i poručio da će odnosi Ukrajine i Rusije biti sve samo ne odnosi pomirenja.

“Prvi put, imamo potpuno jedinstvenu i nezamislivu situaciju, da je stalni član u Vijeću sigurnosti UN-a agresor u Ukrajini, koji vodi hibridni rat protiv naše zemlje”, naveo je Klimkin.

Izvor: Agencije