Turska: Al-Aksa je crvena linija za muslimane

Ulazak Izraelaca u al-Aksu je nanijelo duboke rane muslimanima, rekao je Gormez (EPA)

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Mehmet Gormez je rekao da Izrael želi podijeliti džamiju Al-Aksa u vremenskom i prostornom smislu.

“To je crvena linija za sve muslimane u regionu i to se ne može prihvatiti”, kazao je Gormez.

Tokom prvog Samita muslimanskih vjerskih lidera azijsko-pacifičkih zemalja Gormez je komentirao plan Vlade Izraela o podjeli džamije Al-Aksa te sve učestaliju pojavu raznih radikalnih muslimankih grupacija.

“Turska ne gleda na al-Aksu samo sa historijsko-kulturnog aspekta, već i sa aspekta identiteta muslimana”, kazao je Gormez.

Gormez je snažno kritikovao odnos Jevreja prema pitanju Al-Akse te je pohvalio napore tamošnjeg muslimanskog stanovništva da štite i sačuvaju tu džamiju.

“Ulazak Izraelaca u Al-Aksu je nanijelo duboke rane u srcima muslimana”, naglasio je Gormez.

Otvorene kritike Izraelu

“Mnogo muslimanskih zemalja se bori sa pošastima kao što su rat, uništenje i radikalizam. Glavni i osnovni razlog za to je što je Izrael okupirao palestinsku teritoriju i Al-Aksu”, kazao je Gormez te dodao da je Izrael krivac za sva razaranja, počevši od zaljevskih ratova, okupacije Iraka, do rata u Siriji.

On je također kritikovao UN, ističući kako ova organizacija zaboravlja milione muslimana, stavljajući akcenat samo na pitanje sigurnosti Izraela.

“Uništenje Osmanske države gotovo prije sto godina, okupacija Palestine, podjela Jerusalema na istočni i zapadni te izgradnja ‘Berlinskog zida’ ima karakter priprema za osnivanja izraelske države (1948)”, istakao je Gormez.

Izvor: Agencije