Sudar grčke patrole i čamca s izbjeglicama: Poginulo četvero djece

Policija je iz mora izvukla tijela žrtava u vodama između turske i grčke obale, a pomogli su portugalski brod i helikopter Frontexa (AP)
Policija je iz mora izvukla tijela žrtava u vodama između turske i grčke obale, a pomogli su portugalski brod i helikopter Frontexa (AP)

Sedmoro izbjeglica, od kojih troje djece i jedna beba, utopilo se u četvrtak pošto je njihov čamac bio probijen u sudaru s patrolnim brodom grčke obalne straže, objavila je grčka lučka policija.

Jedna se osoba još vodi kao nestala, objavila je policija, a prenose svjetske agencije.

Policija je iz mora izvukla tijela žrtava u vodama između turske i grčke obale, a pomogli su portugalski brod i helikopter Frontexa (Agencije Europske unije za nadzor granica).

Nestanak osam osoba dojavile su ostale izbjeglice, njih 31 koji su se uspjeli spasiti nakon sudara s grčkim patrolnim brodom.

Otvorena je istraga kako bi se utvrdile tačne okolnosti sudara na otvorenom moru, između 30-metarskog grčkoga broda i drvenog čamca sa izbjeglicama nedaleko od Moyvosa, na sjeveru otoka Lesbosa.

Prema prvim informacijama lučke policije, izbjeglice u čamcu su navodno pokušale pobjeći kada su ugledali patrolni brod.

Raste broj žrtava

Fotograf agencije AFP koji je snimao nesreću sa dva kilometra udaljene obale, rekao je da je čamac potonuo u dvije do tri minute. Obalne straže odmah su pokušale spasiti ljude koji su pali u vodu, a zatim je u roku od deset minuta stigao i drugi brod, a poslije i helikopter.

Broj utopljenih izbjeglica u Egejskom moru stalno raste, a glavne su žrtve žene i djeca.

U srijedu se utopila žena s dojenčetom i djevojčicom u vodama kod Lesbosa, a prije njih jednogodišnji dječačić prošle sedmice.

Više od 606.000 izbjeglica i migranata prešlo je Sredozemno more od januara ove godine, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), od kojih je 466.000 stiglo u Grčku.

Više od 3.000 ljudi utopilo se na tom putu, od kojih 300 u Egejskom moru.

Izvor: Agencije


Povezane

Potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić je istakao da je Evropska unija više puta poručila da podizanje zidova na granicama nije evropski odgovor.

15 Oct 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO