Opsada guši Istočni Jerusalem

Stanovnici su kazali Al Jazeeri da je ovaj dio Istočnog Jerusalema platio veliki ceh za „stalno protivljenje izraelskoj okupaciji“ (AP)

Issawiya, okupirani Istočni Jerusalem – U vrijeme kada je Izrael nametnuo opsadu Istočnog Jerusalema, blokiravši cijele četvrti, Issawiya je u srijedu ujutro izašla iz još jedne nasilne noći, ispunjene sukobima i hapšenjima, ali nije slomljena, govore stanovnici.

Tokom noći su izraelske snage sigurnosti nasilno rastjerale Palestince koji su protestirali nakon što je najmanje sedam demonstranata uhapšeno, napadnuto i odvedeno na ispitivanje.

Stanovnici su kazali Al Jazeeri da je ovaj dio Istočnog Jerusalema platio veliki ceh za „stalno protivljenje izraelskoj okupaciji“.

„Stotine mladih iz Issawiye su uhapšeni, na 21 osobu je pucano, uključujući i izvanpravno ubistvo Fadija Allouna“, kaže vlasnik prodavnice Tarek Saad (45) koji je bio previše prestrašen da bi dao svoje pravo ime i nije dozvolio da bude fotografiran zbog sigurnosnih razloga.

„Domovi su uništeni, prozori razbijeni, suzavac je ispaljivan stalno i stanovnici su bili napadani svakodnevno. Djecu je strah da idu u školu. Sada su na ulicama i njihove ocjene su poremećene.“

U srijedu je Izrael postavio kontrolne tačke na izlazima iz palestinskih četvrti okupiranog Istočnog Jerusalema nakon što je Vlada odobrila žestoke „sigurnosne“ mjere kako bi se provodila politika željeznog stiska, što je utjelovljenje kolektivne kazne Palestincima kako bi se okončao njihov otpor.

Ratna zona

Stanovnici starog grada Jerusalema kazali su Al Jazeeri da je to područje pretvoreno u „ratnu zonu“.

Stotine dodatnih izraelskih vojnika i policajaca preplavili su Istočni i Zapadni Jerusalem, kao dodatak hiljadama koji su već tamo, fizički odvojivši palestinske četvrti od jevrejskih u Zapadnom Jerusalemu sa sveprisutnim kontrolnim tačkama i barikadama na cestama.

Kako navodi glasnogovornik izraelske policije, 300 vojnika je dio sigurnosnih mjera i nalaze se pod policijskom komandom u Jerusalemu. Ovo je prvi put da su izraelski vojnici razmješteni u Jerusalem kako bi izvodili sigurnosne operacije zajedno sa izraelskom policijom.

Al Jazeera je svjedočila prisustvu policije i vojnika, naoružanih automatskim oružjem, kako patroliraju na tramvajskim i autobuskim granicama u područjima između Istočnog i Zapadnog Jerusalema.

Zapadni Jerusalem je lišen prisustva Palestinaca, čak i onih koji rade u izraelskim firmama. Nekoliko onih koji pređu na jevrejsku stranu izraelske sigurnosne snage zaustavljaju, pretresaju i ispituju sa oružjem „na gotovs“.

Izraelska opsada napravila je štetu i na ekonomskim uvjetima života u Istočnom Jerusalemu gdje stanovnici jedva spajaju kraj sa krajem.

Saad, otac četvero djece, pokazao je Al Jazeeri dugu listu stanovnika koji mu duguju novac za stvari koje su kupili u njegovoj prodavnici ali nisu mogli platiti. Nezaposlenost Palestinaca raste, a poslovi propadaju.

„Moje poslovanje je dramatično palo u proteklih nekoliko mjeseci, no ne mogu odbiti ljude koji se bore da prežive i prehrane svoju djecu.

Mali primjer stanja

Mazen Khamis* (36) radio je 15 godina za jevrejskog poslodavca u prodavnici slatkiša u predgrađu Istočnog Jerusalema koje se zove Bak'a (premda su Izraelci promijenili ovo ime u Talpiot).

„Moji poslodavci su mi prije dvije sedmice rekli da moram ići kada je počelo nasilje. Kazali su da se mogu vratiti kada se završe problemi, no strah me je da radim u jevrejskim područjima jer su sada Palestinci mete napada izraelskih naseljenika“, izjavio je za Al Jazeeru ovaj otac dvoje djece koja imaju dvije i sedam godina.

Brojne palestinske firme u jerusalemskom Starom gradu bile su primorane na zatvaranje jer su njihovi vlasnici odbili intervenirati kada su izraelski naseljenici povrijeđeni noževima ili jer su vlasnici primorani živjeti van Jerusalema.

Dok se situacija pogoršava, organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da će se stanje u Issawiyi proširiti na ostatak Istočnog Jerusalema.

„Ono što se dešava u Issawiyi je mali dio onoga što će se desiti u ostatku Istočnog Jerusalema“, za Al Jazeeru je rekao Tahseen Elayyan iz grupe Al Haq.

„Izrael koristi trenutnu situaciju da primorava Palestince da napuste Jerusalem u sklopu svoje politike Judaizacije“, dodaje on.

Pored blokade Istočnog Jerusalema, izraelska strategija da sputava palestinske proteste uključuje uništavanje domova Palestinaca osuđenih za napade na Izraelce, oduzimanje njima i njihovoj porodici prava da žive u Jerusalemu, te slabljenje restrikcija Jevrejima na vlasništvo oružja.

Netanyahuove prijetnje

Izraelske vlasti su također objavile da će odbiti zahtjeve za izručenje tijela Palestinaca koje su ubili Izraelci njihovim porodicama kako bi bio izvršen ukop.

„Ne samo da neće moći uživati u pravima, već će platiti punu cijenu za njih. Svako ko nam pokuša naškoditi, mi ćemo mu odsjeći ruku“, zaprijetio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Međutim, izraelska grupa za ljudska prava B'Tselem upozorava da su potezi izraelske administracije da spriječi eskalaciju situacije u navedenim područjima „potpuno suprotni onima koji se zapravo trebaju uraditi“, u realističnom naporu da se zaustavi nasilje koje hara Istočnim Jerusalemom.

Izraelski mediji su u srijedu poslijepodne javili da izraelska naselja zatvaraju svoje kapije i istjeruju palestinske radnike.

„Strah me je i brine me da bih mogao biti napadnut, ne samo u naselju, već i na putu na posao i kući“, ističe Sallem Hassan*, 55-godišnji otac četvero djece koji je radio u izraelskom naselju Mod'in 20 godina.

„No, moja djeca moraju jesti, pa nemam izbora.“

*Al Jazeera je promijenila imena sugovornika zbog sigurnosnih razloga.

Izvor: Al Jazeera