BND špijunirao organizacije iz Evrope i SAD-a

Špijunske aktivnosti navodno su obustavljene u ljeto 2013. godine (Getty Images)

Njemačka Federalna obavještajna služba špijunirala je evropske i američke organizacije do 2013. godine, piše njemački magazin Spiegel.

U tekstu se navodi da je BND špijunirao ambasade i i ostale insttitucije u nekoliko država Evropske unije, kao i ostale “mete” u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Njemački list Mitteldeutsche Zeitung citirao je izvore iz njemačkog Parlamenta, koji su rekli da je BND bio fokusiran na sakupljanje informacija o svjetskim kriznim žarištima, uključujući Afganistan.

Ove špijunske aktivnosti navodno su obustavljene u ljeto 2013. godine, na inicijativu Ronalda Pofalla, tadašnjeg načelnika osoblja njemačke vlade i federalnog ministra za specijalne poslove.

List navodi da je ova informacija otkrivena na sastanku parlamentarnih komisija za kontrolu i istrage, kojem je prisustvovao i šef BND-a Gerhard Schindler.

‘Vladin kabinet je znao’

“Jasno je da je, u svakom slučaju, kabinet predsjednika vlade znao šta se dešava, ali je šutio”, piše list.

Zastupnik stranke Zelenih u austrijskom Parlamentu Peter Pilz podnio je nedavno krivičnu prijavu protiv šefa njemačke diplomatije i ministra unutrašnjih poslova, Franka-Waltera Steinmeiera i Tomasa de Maizierea, u vezi afere prisluškivanja BND-a za američku Nacionalnu agenciju za sigurnost.

U istom periodu kada je podnijeta krivična prijava na računarima BND-a u Pullachu nađeni su do sada nepoznati podaci o špijunskim namjerama NSA-e.

Informacije se odnose na period između 2005. i 2008. godine, a obuhvataju 459.000 takozvanih selektora (mail adrese i telefonski brojevi).

Ciljevi špijuniranja su bile evropske institucije, visokorangirani političari i razne evropske firme.

Izvor: Agencije