Assangeu nije odobren medicinski pregled

Julian Assange mora na preglede kako bi saznao u kakvoj zdravstvenoj situaciji se nalazi (AP)

Velika Britanija je odbila odobriti osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu da prima medicinsku pomoć van Ambasade Ekvadora u Londonu, gdje se nalazi više od tri godine.

Ministar vanjskih poslova Ekvadora Ricardo Patino je rekao da je Ekvador tražio od Londona da otvori “siguran prolaz” kako bi Assange(44) mogao obaviti magnetnu rezonancu jer ima velike bolove u desnom ramenu zadnja tri mjeseca.

“Britanska Vlada ne nudi uslove u kojim bi se ovako nešto moglo desiti”, kazao je Patino novinarima i dodao da to krši ljudska prava.

Patino je istakao da Assange mora na preglede da bi saznao u kakvoj zdravstvenoj situaciji se nalazi.

Rat u Siriji

Ekvadorski ambassador je zaključio da oni ne znaju kakvo je zdravstveno stanje Assangea, a da Britanci ne žele dati odobrenje za pregled.

Osnivač WikiLeaksa u svojoj novoj knjizi The WikiLeaks Files navodi da su Sjedinjene Američke Države planirale svrgnuti Vladu Sirije mnogo prije početka pobune 2011. godine.

U septembarskom intervjuu za Russia Today Assange je predstavio poglavlje o Siriji koje se bavi događajima iz 2006. godine i telegram koji je poslao tadašnji američki ambasador u Damasku William Robak, a odnosi se na plan za svrgavanje režima predsjednika Bashara al-Assada u Siriji.

Assange je nedavno izjavio da je upravo on savjetovao bivšeg američkog obavještajca Edwarda Snowdena da zatraži azil u Rusiji, a ne u Južnoj Americi.

Izvor: Agencije