Erdogan: Nema dobrog terorizma

Bombaši samoubice su već mrtvi, ali sada je pitanje ko stoji iza toga, rekao je Erdogan (Anadolija)
Bombaši samoubice su već mrtvi, ali sada je pitanje ko stoji iza toga, rekao je Erdogan (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u govoru u Cankiri osvrćući se na bombaški napad u Ankari u kojem je ubijeno 97 osoba, istakao da će umiješani u taj krvavi čin biti uskoro uhvaćeni.

“Morate znati da nema dobrog ili lošeg terorizma, niti terorističke organizacije, već je terorizam loš u cijelosti. Bit će poduzete mjere protiv počinilaca. Bombaši samoubice su već mrtvi, ali sada je pitanje ko stoji iza toga, a mi ćemo ih pronaći”, kazao je Erdogan, prenosi Anadolija.

Osvrnuvši se i na situaciju u ratom zahvaćenoj Siriji, Erdogan je kazao da je nemoguće rješenje izbjegličke krize i terorizma u toj zemlji sve dok se Sirija ponovo ne učini državom njenog naroda.

“Možete li shvatiti šta rade neke zemlje svijeta koje podržavaju sirijski režim koji provodi teror? Podrškom tog terora, te zemlje će postati zemlje kojima historija neće moći oprostiti. Oni koji su svjesni te realnosti, a ne prihvataju je, interveniranjem u Siriji će u prvom redu sebe staviti u problem. Vjerujem da će cijeli svijet, a posebno zemlje koje se utrkuju za utjecaj u regiji, na kraju shvatiti ovu očitu činjenicu”, zaključio je Erdogan.

Dati odgovor na izborima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izrazio nadu da će turski birači demokratskim putem na općim izborima 1. novembra dati najbolji odgovor onima koji žele na čelo Turske doći terorizmom i prolijevanjem krvi u zemlji, te dodao da put Turske nije put krvi i nasilja, već put ljubavi i mira.

Predsjednik Erdogan je boravio u posjeti gradu Cankiriju u kojem su otvorena 74 realizirana javna projekta. Svečani skup povodom proglašenja realizacije ovih projekata ranije je otkazan zbog subotnjeg bombaškog napada u Ankari.

Ističući kako je u Cankiri došao da sugrađanima pošalje poruku jedinstva, Erdogan je kazao da je upravo to potrebno kako bi zemlja nastavila svoj progres.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO