Ubica lava Cecila oslobođen optužbi

Walter Palmer se vraća u ordinaciju (AP)

Walter Palmer, zubar iz Minnesote koji je bio u centru medijske pažnje zbog ubistva lava Cecila tokom julske ekspedicije u Zimbabveu, neće biti krivično gonjen. To je u Zimbabveu potvrdila ministrica za okoliš u ponedeljak, prenosi CNN.

Ministrica Zimbabvea za okoliš, Oppah Muchinguri, izjavila je da je smrt lava već dobila dovoljno publiciteta. “Pokazalo se da je zubar Walter Palmer došao u Zimbabve s urednim dokumentima”, rekla je novinarima u Harareu, dodajući da je zubar uvijek dobrodošao u Zimbabve, “ali ne u lov.“

Ministrica je objasnila da vlasnik zemljišta na kojemu je Palmer lovio nije smio odobriti lov na lava na svom terenu jer mu nije bila dodijeljena nikakva kvota. Zubar je za dozvolu za lov i za safari legalno platio 55.000 dolara, odnosno 50.000 eura.

Palmer je mjesecima bio na meti demonstranata i u centru interesovanja društvenih mreža koje su ga pratili u stopu jer je ubio životinju staru trinaest godina koja je korištena za posmatranje i istraživanja Oxforda.

Lav Cecil je bio posebno ljubazan prema posjetiocima Hwange nacionalnog parka, te glavna atrakcija.

Vlada Zimbabvea je najavila da će razmotriti način na koji će u budućnosti izdavati dozvole za lov na lavove i druge životinje.

Izvor: Agencije