Pola miliona neuhranjene djece u Jemenu

Iz UNICEF-a kažu da se broj djece u Jemenu koja stradaju od neuhranjenosti utrostručio od početka sukoba. Prema novom izvještaju, više od pola miliona djece mlađe od pet godina trenutno je teško i akutno neuhranjeno.

Maja je jedno od mnoge djece u Jemenu čiji je život u opasnosti. Boluje od neuhranjenosti i hitno joj je potrebno liječenje. Njena majka prešla je dalek put kako bi je dovela u bolnicu u glavnom gradu Sani. Muhamed Ali ima komplikacije uzrokovane hroničnom neuhranjenošću.

“Moje dijete je bolesno. Imao je operaciju, koja nas je koštala 2.000 dolara. Doktori nam sada govore da mu je potreban još jedan zahvat. Neuhranjen je zato što smo siromašni. Moj suprug je morao posuditi novac za operaciju”, rekla je majka Muhameda Alija.

Sukob pogoršao situaciju

Nivo neuhranjenosti u Jemenu jedan je od najviših u svijetu. Sukob je dodatno pogoršao situaciju. Međunarodne humanitarne organizacije upozoravaju da će ako se rat nastavi mnoga djeca umrijeti.

“Situacija je strašna. Sada, nakon šest mjeseci rata, imamo pola miliona djece koja su teško i akutno neuhranjena. U isto vrijeme prošle godine bilo ih je manje od 160.000. Znači, situacija je sada tri puta gora”, kazao je Julian Harneis iz UNICEF-a.

Bolnica u Sani više puta je oštećena. Ljekari kažu da će se morati premjestiti u privremenu kliniku ako se zračni napadi, predvođeni Saudijskom Arabijom, nastave.

Druge bolnice su preopterećene, jer je ranjenih sve više. Kao i neuhranjene djece čiji je život ugrožen.

Izvor: Al Jazeera