Grčka ne želi zajedničke patrole s Turskom

Broj izbjeglica koje su ove godine izgubilie život pokušavajući preploviti Sredozemno more premašio je 3.000 (AP)

Grčka je u utorak odbacila prijedlog o uspostavljanju zajedničkih patrola u Egejskom moru s Turskom, koji je došao kao dio napora Europe da se izbori s najvećom izbjegličkom krizom nakon Drugog svjetskog rata.

“Ne možemo razgovarati o novokomponiranim idejama koje su se nedavno pojavile, kao što su zajedničke grčko-turske patrole na pomorskim granicama”, priopćilo je grčko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Glasnogovornik njemačke Vlade Steffen Seibert izjavio je u ponedjeljak kako postoji hitna potreba da Grčka i Turska surađuju i presjeku mrežu trgovine ljudima u kojoj se nalaze izbjeglice na očajničkom putu prema Europi.

“Trenutačno imamo situaciju, posebno u Egejskom moru između Grčke i Turske, da su granice otvorene i da trgovci ljudima mogu činiti što žele, što dovodi mnoge u neposrednu životnu opasnost. To je nešto što se mora promijeniti”, rekao je Seibert.

Broj poginulih izbjeglica premašio 3.000

Grčki dnevnik Kathimerini objavio je kako Atena strahuje da bi Turska mogla iskoristiti izbjegličko pitanje da ojača prisustvo u Egejskom moru, prisvajajući vodeni i zračni prostor oko grčkih otoka u blizini svoje obale.

Broj izbjeglica koje su ove godine izgubile život pokušavajući preploviti Sredozemno more premašio je 3.000, izvijestila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Mnogi od 3.103 žrtve poginuli su zbog toga što su se uputili u Europu po lošem vremenu ili zato što su krijumčari prekrcali plovila koja su usto bila trošna, rekao je glasnogovornik IOM-a Joel Millman.

Po podacima te organizacije, od siječnja je oko 600.000 izbjeglica došlo u Europu morem, prenosi Hina.

Sirijci, Afganistanci i Iračani najbrojniji su na glavnoj ruti iz Turske u Grčku, a Eritrejci, Nigerijci i Somalci prevladavaju na drugoj ruti iz sjeverne Afrike u Italiju, navodi IOM.

Izvor: Agencije