Ukrajina obustavlja aviosaobraćaj sa Rusijom

Petro Porošenko je 6. septembra stavio na 'crnu listu' rusku aviokompaniju Aeroflot (EPA)

Ukrajina će od 25. oktobra u potpunosti obustaviti aviosaobraćaj sa Rusijom i svim ruskim aviokompanijama će biti zabranjeno slijetanje u Ukrajini, najavljeno je danas iz ukrajinskog Ministarstva za infrastrukturu.

“Državna administracija civilne avijacije Ukrajine donijela je odluku da u potpunosti obustavi zračnu komunikacije između Ukrajine i Ruske Federacije, od 25. oktobra”, navodi se u saopćenju, javila je ruska novinska agencija Tass.

Glasnogovornica Državne službe civilne avijacije u Kijevu precizirala je da ruski avioni neće moći da slete u Ukrajini, ali će im biti dozvoljeno da prelete ukrajinski zračni prostor, na letu za dalje destinacije.

AFP dodaje da je takva odluka Kijeva odgovor na odluku Moskve da nametne sličnu zabranu prošlog mjeseca.

‘Crna lista’

Kaznene mjere odnose se na dva ruska avioprevoznika, sibirsku kompaniju UTair Aviation i kompaniju Saratov Airlines, pošto je Kijev ranije zabranio velikim ruskih aviokompanijama slijetanje u Ukrajini, kao odmazdu na rusku aneksiju Krima prošle godine.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko 6. septembra stavio je na “crnu listu” rusku aviokompaniju Aeroflot i još tri druge kompanije u državnom vlasništvu koje su imale redovne letove sa Ukrajinom.

Putnici će, od 25. oktobra, moći da pređu rusko-ukrajinsku granicu samo sa motornim vozilima ili vozom.

Izvor: Agencije