Tužbe izbjeglica zbog spore registracije

Na registraciju se čeka danima (EPA)
Na registraciju se čeka danima (EPA)

Dvadeset tražitelja azila podnijelo je u ponedjeljak tužbu protiv glavnog centra za registriranje izbjeglica u Berlinu zbog sporosti u procesu registracije, zbog čega nisu mogli dobiti nijednu socijalnu povlasticu, uključujući krov nad glavom.

Lokalne vlasti se bore s rekordnim priljevom izbjeglica i tražitelji azila u Berlinu često moraju čekati danima, ako ne i tjednima, da budu registrirani u centru, poznatom kao Lageso.

Grupa njih odlučila je podnijeti tužbu Sudu za socijalna pitanja, u kojoj navodi da nakon čekanja od tjedan dana i dalje nisu registrirani, prenosi Tanjug.

Zbog toga nisu mogli dobiti nijednu socijalnu povlasticu, uključujući krevet u izbjegličkom centru, što predstavlja hitnu potrebu zbog dolaska hladnog vremena.

‘Pritisak na vlast’

Glasnogovornik suda izjavio je za AFP da su podnositelji tužbe njome željeli da “izvršiti pritisak na vlasti”.

Sud će donijeti presudu u idućih nekoliko dana, rekao je glasnogovornik i dodao da su u protekla dva dana nekoliko sličnih tužbi podnijeli tražitelji azila pojedinačno.

Njemačka očekuje između 800.000 i milijun tražitelja azila do kraja ove godine, a lokalne vlasti su u više navrata upozoravale da neće biti u stanju pratiti masovni priljev izbjeglica.

Iako njemačka kancelarka Angela Merkel ističe da Njemačka to “može učiniti”, njezina politika otvorenih vrata razljutila je neke i čak izazvala otvorenu pobunu među njezinim konzervativnim saveznicima, navela je francuska agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO