Sud naredio oslobađanje Mubarakovih sinova

Prema presudi, Mubarakovi su milione dolara iz budžeta utrošili za opremanje privatnih objekata (AP)
Prema presudi, Mubarakovi su milione dolara iz budžeta utrošili za opremanje privatnih objekata (AP)

Egipatski sud naložio je oslobađanje sinova svrgnutog predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka, osuđenih na tri godine zatvora zbog korupcije, javile su agencije.

Sud je naložio da Alaa i Gamal Mubarak budu pušteni iz zatvora, jer im je u odsluženje kazne uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od hapšenja 2011. godine, navodi AFP.

Na ročištu je advokat osuđenika izjavio da su njegovi klijenti proveli zatvoreni duže od tri godine – šest mjeseci i 18 dana više od propisane kazne, prenosi agencije RIA Novosti.

Krivični sud Kaira 9. maja ove godine osudio je Mubaraka (87), svrgnutog u “Revoluciji 25. januara”, na valu Arapskog proljeća, početkom 2011. godine, i njegove sinove na tri godine zatvora zbog mahinacija s državnim sredstvima, namijenjenim za rekonstrukciju predsjedničkih rezidencija.

Nadoknada štete

Advokati tvrde da su, osim odslužene kazne, osuđeni nadoknadili državi svu materijalnu štetu, prenosi Tanjug.

Prema presudi, Mubarakovi su milione dolara iz budžeta, umjesto za rekonstrukciju predsjedničkih rezidencija, trošili za opremanje privatnih objekata.

Podsjećajući da su protiv dvojice Mubarakovih sinova, zbog privrednih mahinacija i nezakonitog stjecanja imovine, podignute još neke optužnice u dva odvojena predmeta, Reuters navodi da će oni suđenje čekati na slobodi.

Za bivšeg investicionog bankara i visokog funkcionera raspuštene Narodne demokratske partije Gamala Mubaraka britanska agencija navodi da se prije pobune 2011. godine očekivalo da će naslijediti oca na predsjedničkoj poziciji.

Bivši predsjednik Egipta trenutno se nalazi u vojnoj bolnici u Kairu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO