Nova optužnica protiv šefova Hypo banke

Wolfgang Kulterer se tereti da je svjesno prihvatio štetu po banku u visini od 23 miliona eura (EPA)
Wolfgang Kulterer se tereti da je svjesno prihvatio štetu po banku u visini od 23 miliona eura (EPA)

Državno tužilaštvo u austrijskom Klagenfurtu podnijelo je novu optužnicu protiv nekadašnjih šefova Hypo Alpe Adria banke zbog poslova na Balkanu.

Tužilaštvo je podnijelo optužnicu zbog pronevjere protiv ranijih direktora banke Wolfganga Kulterera i Gunthera Striedingera, kao i protiv njihovog savjetnika Hermanna Gabriela i jednog hrvatskog biznismena, piše austrijski dnevnik Kleine Zeitung.

Optužbe su vezane za projekte nekretnina Hilltop i Block 67. Hypu je, kroz ove projekte, nanijeta šteta u visini od dvadeset i tri miliona eura, tvrdi tužilaštvo.

Hilltop je bio projekat na hrvatskom otoku Pag, na kojem su 2002. lokalni biznismeni otkupili, uz 4,3 miliona eura novca Hypo banke, 143 hektara pašnjaka i to isto zemljište, poslije kraćeg vremena, ponovo prodali za 37,2 miliona eura kćerki firmi Hypoa, Hypo Consultants Liechtenstein.

Šteta po banku

Tužilaštvo Kultereru i Striedingeru prebacuje da su znali o namjeri biznismena i da su svjesno prihvatili štetu po banku, prenosi Tanjug.

Što se tiče Block 67, radi se o projektu u Srbiji, podsjeća list, dodajući da je Gabriel s tim u vezi nastupao, gotovo bez vlastitog kapitala i praktično bez vlastitog rizika, kao rukovodilac projekta.

I u ovom slučaju, ističe tužilaštvo, nastala je velika šteta, koju su odgovorni prihvatili svjesno.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO